Andrej Babiš v Lánech. Zeman by rád viděl ve vládě i Piráty

24.10.2017

Metro | Rubrika: Volby | Strana: 2 | autor: Pavel Hrabice a ČTK


ODS jako možný vládní partner. Při úvahách o novém kabinetu zazněla ze strany šéfa ANO nečekaná varianta.

Vyjednávání o české vládě začala. Mohou být dlouhá. Politické strany, které se prosadily do Poslanecké sněmovny, se vymezují ve vztahu k vítěznému ANO. Spolupráci na vládní úrovni zatím většinou odmítly. Jenže za pár dní nebo týdnů to může být jinak. Andrej Babiš v Lánech připustil, že by si dokázal představit budoucí vládní soužití s ODS. „S ODS máme 103 mandátů,“ prohlásil Babiš před novináři v Lánech. „Z těch zkušeností, které jsem získal ve vládě - čím míň partnerů, tím je to lepší,“ podotkl předseda ANO. Pro Občanskou demokratickou stranu ale není po volbách jiná cesta než skončit v opozici. To tvrdí místopředseda ODS Miloš Vystrčil. „Koalice demokratických stran není možná, pro ODS tak neexistuje jiná možnost než opozice, nic dalšího nevychází,“ řekl včera Vystrčil.

Jako o možných partnerech ANO se hovoří také o Pirátech. Ty by si ve vládě dovedl představit prezident Miloš Zeman. Včera uvedl, že mají znalosti v oblasti digitalizace a jako opozice nic neprosadí. Prezidentův názor se ale u Pirátů s pozitivním ohlasem nesetkal. „Nevím, jestli je pan prezident kompetentní hodnotit něčí znalosti v oblasti IT,“ komentoval Zemanovy prognózy předseda strany Ivan Bartoš. Za určitých okolností (bez Babiše a Faltýnka) by Piráti do vlády možná šli. Zatím uvažují spíše o roli opoziční strany.

Šéf Pirátů již dříve vyloučil spolupráci s SPD a KSČM a kvůli podezření z dotačního podvodu šéfů ANO Babiše a Faltýnka také s jejich hnutím ANO. Piráti se ale s ANO setkají, chtějí mu prezentovat své programové priority.

Andrej Babiš novinářům v Lánech řekl, že prezident mu nedal žádná doporučení ohledně sestavení budoucí vládní koalice. Jednání kvůli novému vládnímu kabinetu potrvají podle předsedy hnutí do doby, než bude zvoleno nové vedení Sněmovny. Ve chvíli, kdy bude mít Sněmovna vedení, Babiš očekává, že bude pověřen sestavením vlády. Prezident Zeman chce schůzi nové Poslanecké sněmovny svolat v nejpozdějším termínu, který mu umožňuje ústava, tedy v pondělí 20. listopadu. Předseda hnutí ANO se večer setkal i s dosavadními koaličními partnery z KDU-ČSL a Tomiem Okamurou. Podle předsedy SPD obě hnutí chtějí prosadit zákon o obecném referendu. Jaroslav Faltýnek z ANO ale vyloučil vytvoření vládní koalice s SPD.

***

Sobotka čekal na setkání s prezidentem 385 hodin. Babiš přijel do Lán po 49 hodinách

Letos to šlo ráz na ráz. Dva dny po uzavření volebních místností dorazil šéf vítězné strany k prezidentovi. * V roce 2013 se jen pár hodin po ohlášení předběžných výsledků sešli v Lánech u prezidenta Miloše Zemana „pučisté“ z ČSSD - Michal Hašek, Jiří Zimola, Zdeněk Škromach, Milan Chovanec a Jeroným Tejc. Popřeli, že by s prezidentem domlouvali sesazení Bohuslava Sobotky z čela strany. Až na Milana Chovance byli zbylí účastníci lánské schůzky postupně odsunuti z rozhodovacích pozic v rámci ČSSD. * Prezident Zeman přijal pozdějšího premiéra až osmnáct dní po skončení voleb. Bohumil Sobotka čekal od 26. října do 11. listopadu 2013. Prezident mu jen slíbil, že ho pověří sestavením vlády. * „Pan prezident mě na základě voleb do Poslanecké sněmovny na politické scéně oficiálně pověřil, abych vedl jednání s cílem ustavit vládu, která bude mít většinovou podporu.“ Tuhle větu mohl Bohuslav Sobotka vyslovit po setkání v Lánech až 21. listopadu 2013, tedy 26 dní od voleb. * Na jmenování premiérem si počkal Bohuslav Sobotka až do pátku 17. ledna 2014, kdy ho prezident pověřil sestavením nového kabinetu.

Přílohy