ANKETA: Co říkáte na amnestii?

04.01.2013

Třebíčský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2


Pavel Heřman 63 let, starosta města Třebíč
Amnestii považuji za přežitek. Problémy vězeňství se mají řešit jinými nástroji, ne amnestií. Nelíbí se mi, že se vztahuje i na ty, kteří by do ní zahrnuti být neměli – například H­systém a podobné.

Wolfgang Sasse 69 let, důchodce Třebíč
Myslím, že měli propouštěné více třídit. Mám dojem, že pan prezident Klaus vybral podle svých kamarádů, když vidím ty, kteří za podvody teď půjdou domů. Svádět to na soudy, že jim to trvá, nejde.

Miloslav Šimka 64 let, důchodce Třebíč
Moc se mi to nelíbí. Jistě je plno lidí, kteří se tak dostanou z vězení, ač by tam rozhodně měli ještě zůstat. Třeba u případu H­systému a podobných musím říci, že mě to doslova štve.

Ladislav Jirků 66 let, poslanec Jihlava
Princip amnestie je správný. Počet vězňů je velký, nejsem ale odborník, abych mohl říci, jak se to mělo udělat lépe. Otázkou je, jestli bylo nutné přerušovat případy, které se táhnou třeba osm let.

Miloš Vystrčil 52 let, senátor, Telč
Dnes není jasné, jaké důsledky bude mít amnestie vůči poškozeným. Obecně mám pocit, že amnestie byla širší, než bych byl schopný přijmout já, ale nejsem schopen to posoudit správně.

Ivo Strejček 50 let, europoslanec, Žďár nad Sázavou
Prezident jen využil svou pravomoc. Amnestie má podle mě opodstatnění, může být optimistickým výhled do budoucna. Pro ty, kteří nejsou recidivisté, totiž může být novým startem do života.

Přílohy