Anketa: Jak byste řešili problém s odchodem doktorů?

27.01.2011

Mladá fronta DNES, strana 3, Vysočina


Aleš Roztočil poslanec a primář (TOP 09)

»Nemůže být vítězů a nemůže být poražených

Nemůže být ani vítěz, ani poražený, musí se najít kompromis. To by asi bylo určité navýšení finančních prostředků, které půjdou do zdravotnictví. Na druhé straně by pak mohla být podpora reforem vlády ze strany doktorů. Celá záležitost se nesmí dotknout pacientů. To by byla tragédie.

 

Pavel Antonín poslanec a lékař (ČSSD)

»Mohla by se kupříkladu zkoncentrovat péče

Je nezbytně nutné zajistit, aby se lékařské péče lidem na Vysočině dostalo. Myslím, že by se tak mohlo docílit zkoncentrováním péče do nemocnic, kde zůstanou personálně zachovalá oddělení. Na každý úsek péče by se specializovala jedna z nemocnic. Stěžejní bude sehnat anesteziology.

 

Ladislav Jirků poslanec (TOP 09)

»Na výrazné změny k lepšímu je třeba víc času

Plně podporuji ministra zdravotnictví Hegera. Je ale třeba dát mu čas. V průběhu jednoho roku nebo dvou let by se situace, jako ministr říká, výrazně změnila a zlepšila. Řeší nejen finance, ale třeba i počet lůžek ve zdravotnických zařízeních. Připravuje se reforma vzdělávání mladých doktorů.

 

Jana Fischerová poslankyně (ODS)

»Ministr zdravotnictví má moji důvěru

Musím se přiznat, že nejsem odborník na zdravotnictví. Věřím, že pan ministr Heger nastalou situaci velmi vážně řeší, a má v tomto moji důvěru. Tento problém vnímám jako velmi závažný, je třeba efektivně upravit tok peněz. Myslím si, že řešením by měla být důsledná zdravotnická reforma.

 

Miloš Vystrčil senátor (ODS)

»Věřím, že výpovědí nakonec nebude tolik

Uvidíme, jak se naplní avizované scénáře. Věřím, že výpovědí nebude tolik. Kdybych znal řešení, už bych ze své pozice radil nebo se snažil něco říci.

 

Možná zatím nikdo nepoložil otázku, čím to je, že zrovna v našem kraji je tolik výpovědí. Mají se lékaři u nás nejhůř? Proč jsou nespokojení?

 

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - českomoravska vrchovina

Přílohy