ANKETA: Jak hodnotíte výsledky své strany/hnutí ve volbách?

23.10.2017

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 15 | autor: (vtk, pch)


JIHOMORAVSKÝ KRAJ

* Roman Hanák (předseda jihomoravské ČSSD): Čeká nás obrodný proces, kterým si ODS prošla před čtyřmi roky. Musíme začít více pracovat v regionech. Změna ve straně je nutná.

* Taťána Malá (předsedkyně jihomoravské ANO): Podle mého názoru mohl být výsledek ještě o něco lepší. Musíme si zvyknout na to, že naši voliči jsou chytří a slepě nespolknou všechna témata, která jim v kampani strany naservírují.

* Radek Holomčík (jihomoravský předseda pirátů): Samozřejmě slavíme. Uděláme vše pro to, abychom svůj výsledek v budoucnu obhájili. Většinu našich voličů tvoří mladí lidé z velkých měst, ale začínají se mezi nimi objevovat i dříve narození. Zaměříme se do komunálních voleb v příštím roce na důchodce a malá města a obce.

* Jiří Mihola (předseda jihomoravské KDU-ČSL): Měli jsme kvalitní program, bohužel jsme jej ale nebyli schopni v parlamentních volbách obhájit před veřejností.

* Pavel Blažek (předseda jihomoravské ODS): Mohu voliče ujistit, že z ničeho, co jsme deklarovali před volbami, neustoupíme. Jsem rád, že se ODS stala druhou nejsilnější stranou na jižní Moravě.

* Jan Hrnčíř (předseda jihomoravské SPD): Spokojenost je veliká, získali jsme tři křesla za kraj, tedy stejně jako ODS a o jedno více než ČSSD. Uspěli jsme a budeme chtít uspět i v komunálních volbách.

* Jan Vitula (předseda jihomoravské TOP 09): Jsem rád, že se nám podařilo překonat pětiprocentní hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny. TOP 09 potřebuje hlubokou reflexi svého stavu, protože nemůžeme příště zažívat takové dramata.

* Jana Krutáková (předsedkyně jihomoravského STAN): Výsledek je perfektní, s ohledem na krátký čas, který jsme měli na předvolební kampaň, jsme udělali maximum možného. * Pavel Březa (předseda jihomoravské KSČM): Výsledek v kraji je neúspěšný. Některé strany nám vzaly voliče. Musíme lépe prosazovat náš program, a hlavně lépe pracovat s voliči.

* Petr Pořízek (člen vedení jihomoravských Svobodných): Musíme volební neúspěch probrat. Pokusíme se najít nový směr, abychom dokázali lépe oslovit naše voliče.

KRAJ VYSOČINA

* Radek Zlesák (2. místopředseda krajské organizace ANO): Je to fenomenální výsledek, jsme rádi, že se lidé nenechali odradit nepodloženými antikampaněmi.

* Jan Pošvář (předseda krajské organizace České pirátské strany): Jsem z toho v šoku. Minule něco přes dvě procenta, nyní téměř deset – to je raketový vzestup. Potvrzuje se, že lidé nespokojení s tradičními stranami hledají alternativy a že jsme se za osm let poctivé práce na pozici dobré alternativy dostali.

* Ctibor Čepička (předseda regionálního klubu SPD Tomia Okamury): Celkový výsledek je výborný. Samozřejmě hlavně proto, že naše postavení při takovém počtu poslanců bude silnější a náš hlas tak bude víc slyšet.

* Miloš Vystrčil (předseda regionálního sdružení ODS): V této atmosféře a situaci výsledek výborný, vždyť jsme posílili a porazili jak ČSSD, tak komunisty i SPD. Demokracii, naši příslušnost k Evropě a budoucnost pro naše děti budeme tvrdě bránit i v opozici.

* Petr Krčál (předseda Krajského výkonného výboru ČSSD): Na konferenci 28. 10. navrhneme body konsolidačního programu, budeme chtít doporučit vedení, aby soc. dem. v krajích začala fungovat jinak než dnes. Je třeba, aby se nad tím ústředí zamyslelo.

* Pavel Kalabus (předseda krajského výboru KSČM): Je to propadák, jsme z toho rozladění. Stabilní voliče jsme neztratili, přišli jsme o ty nerozhodnuté, kteří se nechali nalákat na falešné sliby nových hnutí a stran.

* Vít Kaňkovský (předseda krajského výboru KDU-ČSL): Vidím to jako velký třesk na české politické scéně, nástup nových subjektů, z nichž některé vnímám jako rizikové. Na Vysočině má sice KDU-ČSL výsledek slušný, ale ten z minula nezopakovala. Budu usilovat o hlubokou analýzu jak na celostátní, tak na regionální úrovni.

* Jiří Blažek (předseda krajské organizace TOP 09): Z výsledku jsem smutný. Voliči uvěřili populistům. Jak tomu čelit, v této chvíli po pravdě nevím.

Přílohy