Anketa: Jak vnímáte cvičení ve vztahu k dění na Ukrajině?

20.08.2014

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1


Zdeněk Zbořil politolog

» Cvičení bude chápáno v novém kontextu

Samozřejmě že cvičení dostává aktuální politický kontext v souvislosti s událostmi na Ukrajině. To je jednoznačné. Jak se říká – na frontě se mění situace každým dnem, a byť Ample Strike 2014 bylo naplánováno loni za jiných mezinárodních okolností, v tomto roce bude chápáno v novém kontextu. Je zbytečné ho jakkoli tajit.

Miloš Vystrčil senátor (ODS)

» Naši vojáci musejí být akceschopní

Cvičení by mělo normálně proběhnout, protože česká armáda plánuje dlouhodobě. Tyto manévry začala chystat už loni a prostě se mezitím na Ukrajině stalo, co se stalo. Naši vojáci musejí být akceschopní, opravdu bych v tom nic jiného nehledal. A doufám, že ani nikdo hledat nebude.

František Bublan senátor (ČSSD)

» Něco za něco by dávalo smysl, jinak ať se cvičí

Pokud by cvičení bylo zařazené do kontextu mezinárodních vyjednávání a bylo to něco za něco, například – nebude se cvičit, když přestanete dodávat zbraně separatistům, pak by to dávalo smysl. Jinak si myslím, že se má cvičení uskutečnit tak, jak je připravované. Jeho konání značí připravenost.

Josef Zahradníček poslanec (KSČM)

» Taková věc by se měla uskutečnit stranou zájmu

Vůbec bych cvičení nezpochybňoval, nehledal bych v tom nuance, které tam nejsou. Armáda má být schopná chránit své občany, a tak cvičí. Média tomu dávají zbytečný prostor, naopak by se taková věc měla uskutečnit spíš stranou zájmu a v klidu.

Přílohy