ANO dál komicky hledá poslance

28.11.2013

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Martin Vokáč


Ani měsíc po volbách není jasné, kdo z hnutí ANO usedne ve Sněmovně vedle Věry Jourové. Poté co se Miloslav Bačiak vzdal mandátu, když zatajil část své minulosti, má problém i jeho náhradník Jan Sobotka.

VYSOČINA Pětatřicetiletý podnikatel ze Žďáru nad Sázavou se musí dnes vyjádřit, zda mandát přijme. Aby se ho i on vzdal, ho vyzval poslanecký klub ANO.
Jan Sobotka totiž lhal, když podepisoval čestné prohlášení. Uvedl, že je bez dluhů. Přitom dluží desítky tisíc korun na zdravotním pojištění. Dluh u pojišťovny prý hradí pomocí splátkového kalendáře.
„My jsme hnutí, které od začátku jasně říká, že je potřeba nelhat. Vyhodnotili jsme to tak, že pan Sobotka prohlásil, že nemá žádné závazky, což tvrdil, a nebyla to pravda. Takže poslanecký klub hlasoval o návrhu usnesení, že vyzývá pana Sobotku, aby nepřijímal mandát,“ řekla po jednání klubu místopředsedkyně strany Věra Jourová.
Sám Sobotka se k celé záležitosti vyjádřil hned po jednání klubu jen krátce. „Rozhodnutí o přijmutí poslaneckého mandátu stále zvažuji a definitivní rozhodnutí ještě nepadlo,“ pravil. Včera nezvedal telefon, přál si komunikovat jen prostřednictvím SMS. Ale na dotaz ke své osobě a poslaneckému mandátu neodpověděl.
Sobotka podle mluvčí ANO Radky Burketové vzal výzvu klubu na vědomí a vzal si čas na rozmyšlenou. Dnes dopoledne by se měl sejít s předsedou poslaneckého klubu Jaroslavem Faltýnkem a své rozhodnutí mu oznámit.
„V tuto chvíli jsou pouze dvě varianty. Bude záležet na panu Sobotkovi, kterou si zvolí,“ konstatovala Burketová. Buď se Sobotka mandátu vzdá a poslancem se nestane. Nebo ho přijme, ale pak bude jako nezařazený mimo klub ANO. Hnutí by pak hlasovalo i o Sobotkově vyloučení ze strany. Janu Sobotkovi rovněž hrozí, že přijde o post krajského předsedy ANO na Vysočině. Podle Jourové se tato otázka bude ještě dále řešit. „Myslím si, že jsou to pochybení, která se lidem stávají. Pro politika se ale musí měřit přísnějším metrem,“ řekla.
ANO získalo na Vysočině dva mandáty. Do Sněmovny se dostala z prvního místa kandidátky právě Jourová a jako dvojka Miloslav Bačiak. Ten se vzdal mandátu, protože se už před volbami ukázalo, že zamlčel svou minulost politruka a komunistický titul RSDr. Sobotka měl být jeho náhradník. Pokud se mandátu vzdá, přijde na řadu manažer Josef Kott z Olešné.
Druhý mandát na Vysočině přináší ANO zatím jen smůlu. „Je to nešťastná situace, která nás velice poškozuje a rozhodně o ni nestojíme,“ prohlásila Burketová. „Děsím se toho, kdyby se ještě něco podobného mělo opakovat,“ dodala.
Za úsměvnou záležitost situaci nepovažují ani představitelé jiných stran. „Tuším, že to není poslední překvapení ze strany ANO. Hnutí je ušité horkou jehlou, lidé se teprve teď poznávají. Situace se může opakovat,“ tvrdí krajský předseda lidovců Jaromír Kalina.
Jeho kolega z ČSSD Petr Krčál se domnívá, že ANO špatně prověřilo své kandidáty před jejich vstupem do voleb. „V ANO asi nemají pevné zásady pro vstup na kandidátku,“ poznamenal. „Je to smutně komické,“ označil situaci i krajský šéf ODS Miloš Vystrčil.
Podle Jourové ale hnutí z nynější situace vyvodí závěry. „Zpřísníme výběr. Uchazeči o vstup budou vyplňovat dotazník, který se týká jejich politických názorů a oborového zakotvení. A chceme mít také reference od dvou členů, kteří se za uchazeče zaručí,“ pravila na setkání s voliči.

Přílohy