Babiš: Rušení poboček finančních úřadů se občanů nedotkne

13.08.2015

Právo | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 4 | autor: (ČTK)


Plánované rušení 23 pracovišť finančních úřadů v menších městech se občanů nedotkne. Senátory o tom včera ujišťoval ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Podle něj tento krok naopak přinese úspory až 100 miliónů korun. Někteří senátoři záměr kritizovali. Senátní výbor pro veřejnou správu to v úterý označil za chybný a nedůvěryhodný záměr.
Babiš mimo jiné řekl, že v době, kdy lidé na rušené úřady chodili, bude na těchto místech operativně zajištěna služba. Úředníky propouštět nehodlá, chce je naopak soustředit jinde. Poznamenal také, že plán na rušení úřadů se připravoval asi deset let.
Senátor Jan Horník (STAN) poukázal například na to, že pokud bude muset poplatník cestovat místo do Kraslic, kde se má úřad zrušit, do Sokolova, bude to v zimě představovat až půldenní cestu.
Kriticky vystoupil i předseda výboru pro veřejnou správu Miloš Vystrčil (ODS). Materiál ministerstva financí si podle něj v některých bodech protiřečí a svědčí to o tom, že analýza rušení nebyla zpracována důkladně. Rozpravě o rušení pracovišť finančních úřadů se senátoři věnovali během projednávání vládní novely zákona o účetnictví. Babiš to označil za nekorektní. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) senátory upozornil, že se jejich rozprava od projednávaného tématu vzdálila. Babiš ujistil, že je ochoten přijít a uspořádat seminář, kde by záměr obhájil.

Přílohy