Běh vítězství v Třešti zlákal i senátora

10.05.2012

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: (vp)


Třešť – Osmatřicátý ročník Běhu vítězství se uskutečnil v sobotu 5. května, jako čtvrtý závod regionálního cyklu dálkových běhů Běžec Vysočiny. I díky velmi pěknému slunečnému počasí byla loňská početná účast běžců mírně překonána. Na start v Jihlavě se postavilo 79 mužů a žen. Na úbočí Brtnické vrchoviny šel dopředu Pavel Novák a s velkým náskokem získal pohár starosty města Třeště. „Snažil jsem se kluků držet do poloviny závodu, a zdálo se mi, že běží hůře do kopce. Tak jsem si řekl, že to zkusím před Špičákem rozhodnout, nastoupil jsem a pak už běžel sólo závod. Mámz toho dobrý pocit, i když, co se týče času, je to tady asi můj nejhorší výkon, konstatoval v cíli vítěz.

Osmé vítězství Pavla Nováka

Bývalý český reprezentant, který usiloval i o maratonský start na poslední olympiádě, ukončil před téměř rokem kariéru. Vítězství si cení i proto, že Běh vítězství patří k jeho oblíbeným. „V celém seriálu běžce Vysočiny mám nejradši dva závody, a to Kamenickou patnáctku a právě tento závod Jihlava–Třešť. Je pravda, že ta trať je těžká, ale každý se s tím musí poprat. Moc rád se sem vracím,“ dodal Pavel Novák. Je to Novákovo osmé vítězství a do vyrovnání rekordu legendárního Jindřicha Musila mu schází jedno prvenství. Mezi ženami dosáhla svého čtvrtého vítězství na této trati Alena Srbová.

Závod zpestřila i účast senátora Miloše Vystrčila. Jak sám říká, na závod se nijak speciálně nepřipravoval. „Já chodím běhat každý týden v sobotu a v neděli, pokud je trochu slušnější počasí. Toto je můj první hromadný závod. Myslím, že to je hezká forma, jak oslavit nějaké výročí,“ řekl senátor, který shodou okolností běžel právě s číslem 52, což je číslo senátního obvodu Jihlava. Lehkou krizi prý měl paradoxně při jednom seběhu. „To se mi zdálo, že všichni kolem mě běží lépe a snadněji a že mě to tak nějak nejde. Tak jsem z toho byl trochu deprimovaný,“ okomentoval to s úsměvem. Před startem si senátor popřál štěstí s bývalým ministrem dopravy Jiřím Schlingem, který už má s Během vítězství bohaté zkušenosti. Vedle hlavního závodu proběhla v centru našeho města také řada doplňkových zápolení, kterých se zúčastnilo 54 mladých běžců. Ti nejmenší do šesti let absolvovali dvousetmetrovou rovinku od prodejny Elektro, ti starší absolvovali okruh vedený kolem budovy školy a přes park u kostela svaté Kateřiny.

Přílohy