Běhounek má kompletní tým

26.10.2016

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 13 | autor: František Jirků


Hotovo. Podepsáno. Po více než dvou týdnech vyjednávání má po včerejšku Kraj Vysočina základní obrys nové rady. Poprvé v historii bude mít hejtman pět náměstků. Ruší se naopak placená místa pro opozici.

JIHLAVA Hejtman Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD) stojí nad stolem, u nějž sedí sedm mužů a jedna žena. V rukou drží pera a podepisují koaliční dohodu, která dává základ nové krajské radě.
Desky s podepsanými dokumenty se hromadí v rukou dosluhujícího a zároveň i příštího hejtmana.
„Tak a teď si vzájemně pogratulujte,“ usmívá se Běhounek, když je slavnostní procedura u konce.
V nové krajské vládě, kterou zvolí ustavující zastupitelstvo 1. listopadu, zasedne dohromady devět uvolněných radních: pět jich bude z ČSSD, dva z ANO a po jednom zástupci budou mít ODS a Starostové pro Vysočinu.

Náměstek má o 15 tisíc korun víc

Součástí rady bude i nadstandardně vysoký počet náměstků hejtmana. Zatímco doposud měl Jiří Běhounek k ruce pouze dva náměstky, tentokrát jich bude hned pět (dva z ANO, ostatní uskupení po jednom). To je nejvíc za dosavadní šestnáctiletou historii kraje. Zatímco řadový radní pobírá přes 61 tisíc korun hrubého měsíčně, náměstek má ještě o patnáct tisíc víc, hejtman necelých 84 tisíc.
Prvním náměstkem se překvapivě stane Pavel Franěk z hnutí ANO. Původně se přitom na tuto funkci počítalo s lídrem kandidátky Josefem Pavlíkem. „Kvůli tomu, co se v poslední době objevilo v médiích, jsme to vyhodnotili jako čistší variantu, která je lepší i pro naše koaliční partnery,“ vysvětlil změnu Josef Kott, krajský předseda ANO. Na Josefa Pavlíka totiž po volbách vyšlo najevo, že zatajil své členství v KSČ.
Hodně dlouho bylo nejasné, koho do vedení kraje vyšlou občanští demokraté. Regionální předseda Miloš Vystrčil musel své zvolené spolustraníky dokonce přemlouvat, aby na uvolněný post kývli. Nakonec „modří“ ukázali na Janu Fischerovou, která byla „skokankou“ voleb – z 32. místa se díky preferenčním hlasům posunula až na třetí pozici.
„Řešení bylo potřeba najít. A oblast kultury a cestovního ruchu je mi blízká,“ uvedla Fischerová, proč nakonec na místo v radě kývla.
A to i přesto, že ještě rok bude vykonávat svůj mandát v Poslanecké sněmovně. „Stále zastáváme názor, že není dobré, když se funkce kumulují. Na druhou stranu Jana Fischerová nám vyšla jako nejlepší kandidát. Garantovala, že do Sněmovny už nebude příští rok kandidovat, to znamená, že souběh jejích funkcí bude dočasný a potrvá zhruba 12 měsíců,“ doplnil Vystrčil.

„Komunisté nebyli zbyteční“

Zatímco kvůli vyššímu počtu náměstků se zvednou mzdové náklady krajské rady, ušetřit by se mělo na třech doposud placených místech šéfů výborů a komisí.
Na těch v posledních letech seděli díky své podpoře jednobarevné vládě ČSSD zástupci komunistické strany. Na požadavek současných koaličních partnerů se sociální demokraté rozhodli, že v novém funkčním období už tyto posty placené nebudou. „Každopádně si ale nemyslím, že to byla zbytečná místa. Byla tehdy jiná politická situace,“ pronesl včera Běhounek.
Počty a obsazení výborů a komisí se budou projednávat až po ustavujícím zasedání nového krajského zastupitelstva. „Předpokládáme, že se po něm předsedové zastupitelských klubů setkají a vše vydiskutují,“ přiblížil časový výhled Běhounek.

Programové prohlášení chybí

O místo šéfa finančního výboru už projevili zájem lidovci, kteří zůstali se sedmi zvolenými zastupiteli v opozici. „A budeme jediná opoziční strana,“ uvedl krajský předseda KDU-ČSL Jaromír Kalina s tím, že KSČM a Stranu práv občanů (SPO) za opozici nepovažuje.
„Co si budeme povídat, komunisté jsou pořád ti, co se umějí domluvit se sociálními demokraty. A tři zastupitelé SPO pro mě nejsou opozice,“ dodal Kalina.
Doposud nejsou známy priority nové rady. Na těch se musí shodnout v následujících třech měsících, během nichž sestaví programové prohlášení. „Všechny strany deklarovaly, že chtějí, aby se Vysočina rozvíjela, a jsem přesvědčen, že se nám to podaří,“ uvedl Běhounek.

***

Fakta
Kdo bude v krajské radě a čemu se bude věnovat

Hejtman Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD) V pozici hejtmana bude pokračovat ve třetím volebním období v řadě. Je také poslancem, předsedou správní rady VZP a lékařem. Žije v Pelhřimově, je mu 64 let.

První náměstek hejtmana Pavel Franěk (ANO) Dosud pracoval jako učitel na základní škole v Třebíči. V tomto městě je rovněž zastupitelem. Třiapadesátiletý politik bude mít na starosti resorty sociálních věcí a neziskových organizací.

Druhý náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD) V uplynulých dvou volebních obdobích se staral o vysočinské finance, nyní přesedlá do resortu zdravotnictví. To pro něj není žádná neznámá, do roku 2008 pracoval jako zástupce ředitele VZP v Kraji Vysočina. Pochází ze Žďáru nad Sázavou, je mu 50 let.

Náměstci hejtmana Josef Pavlík (ANO) Ve volbách na Vysočině byl lídrem hnutí ANO. Na kraji se bude věnovat oblastem majetku a financí. Je mu 58 let, žije v Havlíčkově Brodě. Dosud byl ředitelem odboru kontroly a řízení v královéhradeckém holdingu Medis.

Jana Fischerová (ODS) Zatím je poslankyně a havlíčkobrodská zastupitelka, nyní k tomu přibude post náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a mezinárodní vztahy. Je jí 61 let.

Pavel Pacal (Starostové pro Vysočinu) Dvaačtyřicetiletý politik je v současnosti třebíčským místostarostou. Na kraji bude mít na starost regionální rozvoj.

Radní Jana Fialová (ČSSD) Bude na kraji další čtyři roky zodpovědná za školství, mládež a sport. Je jí 43 roků, žije v Bransouzích. Tam je i zastupitelkou.

Martin Hyský (ČSSD) Jednačtyřicetiletý Jihlavan mění resort. Z regionálního rozvoje jde řídit lesní a vodní hospodářství, zemědělství a životní prostředí.

Jan Hyliš (ČSSD) Dvaašedesátiletý politik, nováček v krajské radě. Postará se o dopravu a silniční hospodářství.

Přílohy