Běhounek vládne už třetí období

25.11.2016

Krajské noviny | Rubrika: Pardubický kraj | Strana: 16 | autor: Lukáš Zitka


TÉMA

Tvář lékaře Jiřího Běhounka se ukázala opět jako velký tahák pro voliče. Nestraník kandidující za sociální demokraty dokázal v regionálních volbách zvítězit už potřetí. ČSSD na Vysočině získala 19,37 % hlasů, což v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu znamenalo zisk 11 křesel. Druhé hnutí ANO dostalo 17,04 % hlasů a 9 zastupitelů. Volební účast na Vysočině činila 37,34 procenta.

V posledním volebním období obsadila ČSSD v regionu díky podpoře komunistů všechna místa v devítičlenné radě. To po letošním dělení mandátů už nebylo možné. ČSSD tak podepsala koaliční smlouvu s ANO, ODS a Starosty pro Vysočinu. Koalice má pohodlnou většinu 29 křesel z celkových 45, které se v zastupitelstvu Vysočiny nachází. „Byla jednohlasně odsouhlasena. Konečné znění dohody bereme jako úspěch,“ poznamenal po podepsání smlouvy předseda KVV ČSSD Vysočina Petr Krčál.
Vítězná ČSSD získala jedenáct křesel, oproti minulým volbám je to ale o šest méně. Druhé ANO přineslo do nové koalice devět křesel a KDU-ČSL zopakovalo svůj výsledek z předchozích voleb a znovu získalo sedm zastupitelů. O jedno křeslo méně mají komunisté, pět ODS, čtyři získala Koalice Starostové pro Vysočinu a SPD a SPO tři mandáty.
Do hejtmanského křesla se potřetí za sebou posadil nestraník a lékař Jiří Běhounek. Poprvé si však vyzkouší, jak se vládne jinak nežli menšinově. Nově si bude muset zvyknout na spolupráci v širší koalici.
„Běhounek dokázal po roce 2008 vyvést kraj z krize. Jsme krajem, který má dobré hospodaření, patříme mezi kraje s největším podílem investic na celkových nákladech. To je jeden z důvodů, který nás vede k návrhu na jeho opětovné zvolení,“ řekl před volbou hejtmana na ustavujícím zastupitelstvu navrhovatel Vladimír Novotný z ČSSD.

VELKÁ OBMĚNA

„Slibuji vám, že budeme postupovat při vedení kraje tak, aby jeho rozvoj pokračoval, a věřím, že všichni mi k tomu budete nápomocní. Považuji to za velikou důvěru a zároveň závazek,“ děkoval po svém znovuzvolení plénu zastupitelů Jiří Běhounek. Podle staronového hejtmana Jiřího Běhounka se musí nové krajské zastupitelstvo soustředit hlavně na dokončení rozdělaných úkolů, týkajících se silnic, čerpání evropských peněz a krajem zřizovaných nemocnic. „I v sociálních službách bude mnoho práce,“ doplnil své cíle Jiří Běhounek. Bez problémů prošli volbou na ustavujícím zastupitelstvu i náměstci a radní. Pouze chvilku se vedla diskuze o problematické minulosti spojené s údajným členstvím v lidových milicích zastupitele Pavlíka z ANO. Ten však na dotaz svého koaličního partnera Miloše Vystrčila z ODS odpověděl, že si svého členství v nich není vědom. „Pokud by se ukázalo, že toto tvrzení není pravda, museli bychom z toho vyvodit závěry,“ pohrozil svému koaličnímu partnerovi senátor a bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil. Prvním náměstkem hejtmana se stal Pavel Franěk z ANO, na starosti dostal sociální věci a neziskové organizace. Vladimír Novotný z ČSSD si vzal pod patronát zdravotnictví, Josef Pavlík z ANO majetek a finance, Jana Fischerová z ODS se stará o kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a mezinárodní vztahy, Pavel Pacal ze Starostů pro Vysočinu má v gesci regionální rozvoj, Jana Fialová z ČSSD školství, mládež a sport, Martin Hyský z ČSSD se bude starat o lesní a vodní hospodářství, zemědělství a životní prostředí a Jan Hyliš z ČSSD o dopravu a silniční hospodářství. S trochou nadsázky by se letošní volby daly označit za změnu starých pořádků. Se svými křesly se rozloučila více než polovina zastupitelů. V zastupitelstvu zasedlo po letošních volbách 28 nováčků. Nejstarším zastupitelům je 69 let, nejmladšímu 32 let. Celkem 37 zastupitelů jsou muži, zastupitelek je osm. Průměrný věk nového Zastupitelstva Kraje Vysočina je bezmála 51 let. Noví zastupitelé se znovu setkají již koncem listopadu, aby projednali návrh rozpočtu regionu na příští rok.

Přílohy