Běhounek zůstává hejtmanem

13.11.2012

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Martin Brychta


Nejvyšším mužem Kraje Vysočina zůstane i na další čtyři roky Jiří Běhounek. Zvoleni byli také noví krajští radní.
Opozice kritizovala, že bude vládnout jednobarevná rada ČSSD s podporou komunistů.

Jihlava V pátek se konalo první zasedání zastupitelstva Kraje Vysočina po podzimních volbách. Jeho hlavním úkolem bylo zvolit nové vedení kraje, tedy hejtmana, jeho náměstky a ostatní členy krajské rady.

Ve funkci hejtmana byl potvrzen lékař Jiří Běhounek (nezávislý za ČSSD). „Podle našeho názoru prokázal, že umí vést Kraj Vysočina i ve velmi složitých situacích,“ řekl předseda klubu ČSSD Vladimír Novotný. Zvolení Běhounka hejtmanem se očekávalo, už dříve totiž podepsala ČSSD dohodu o spolupráci s KSČM, což oběma stranám zajistilo pohodlnou většinu v zastupitelstvu.

Možná překvapivě podpořila volbu Jiřího Běhounka hejtmanem i opoziční ODS. „Občané zvolili ČSSD jako nejsilnější stranu, zároveň Jiří Běhounek obdržel nejvíc preferenčních hlasů, čímž získal nejsilnější mandát pro to, aby byl reprezentantem kraje,“ prohlásil lídr kandidátky ODS v minulých volbách Ota Benc. Pro Běhounka nakonec zvedlo ruku 34 zastupitelů ze 45.

Mnohem větší debata se rozpoutala při volbě krajské rady. Ta se bude skládat pouze ze členů ČSSD. Náměstky budou Vladimír Novotný a Libor Joukl, řadovými členy pak Jana Fialová, Martin Hyský, Petr Krčál, Zdeněk Chlád, Marie Kružíková a Petr Piňos.

„V tomto případě respekt a uznání k nominaci vyjádřit nemůžeme a budeme s ní muset ostře nesouhlasit,“ vyhradil se Miloš Vystrčil (ODS). „ČSSD měla několik možností, jak sestavit krajskou vládu. Nakonec se rozhodla vládnout menšinově, a tudíž neprůhledně, a to s podporou KSČM, aniž bychom věděli, jaké dohody za tím jsou,“ dodal.

Vystrčil rovněž kritizoval, že v minulém volebním období podporovali komunisté jednobarevnou radu ČSSD výměnou za placené funkce v krajském zastupitelstvu. Zároveň se domnívá, že tomu tak bude i nyní. „ODS s tímto řešením zásadně nesouhlasí, nepovažujeme ho za dobré a občané Vysočiny si ho nezaslouží,“ pokračoval Vystrčil.

Představitelé sociální demokracie kritiku odmítli. „Voliči rozhodli jednoznačně, nerad bych, aby tady někdo strašil něčím, co čtyři roky perfektně fungovalo,“ reagoval Běhounek. „Menšinová rada je zcela legitimní, podle našeho názoru byla její jasná a průhledná rozhodnutí kontrolována zastupitelstvem, což bylo oceněno i ve volbách,“ dodal Novotný (ČSSD).

Ota Benc (ODS) se pak zeptal, proč KSČM nevstoupila do standardního koaličního vztahu s ČSSD a místo toho sociální demokraty pouze podporuje. Na to zareagoval komunistický zastupitel Jan Slámečka. „Neustále se hovoří o tiché podpoře. Minulé čtyři roky byla naše spolupráce na menšinové vládě na základě písemné veřejné dohody,“ uvedl. Odmítl rovněž kritiku placených funkcí pro zastupitele za svoji stranu. „I v některých jiných krajích se platí představitelé z opozice,“ tvrdil Slámečka.

Kriticky se k jednobarevné radě ČSSD s podporou KSČM vyjádřila i KDU-ČSL. „Jsem zaskočen tím, jak neprůhledně se předkládá dohoda, která je základem jednobarevné rady ČSSD. Na jedné straně říkáte, že s komunisty je uzavřena smlouva o společném vládnutí, na druhé straně, že jim přenecháváte kontrolní pravomoci,“ divil se lidovecký zastupitel Jan Kasal.

Nakonec byla nová rada schválena počtem 26 hlasů. Proti se postavili zastupitelé za ODS, KDU-ČSL a Ladislav Jirků z TOP 09. Více na str. 4

Přílohy