Bez Dukovan nebude Temelín, slíbil premiér

20.01.2012

Horácké noviny | Rubrika: Aktuality | Strana: 2 | autor: Petr Chňoupek


Praha - Boj o Jadernou elektrárnu Dukovany pokračuje. Trochu optimismu do žil Třebíčsku vlila pondělní schůzka senátorů Vítězslava Jonáše a Miloše Vystrčila s premiérem Petrem Nečasem. Senátor Jonáš si schůzku pochvaloval, a to i proto, že sliby předsedy vlády dávají dukovanské elektrárně jistou naději.

„Pan premiér nás během našeho rozhovoru několikrát důrazně upozornil na nezpochybnitelnost dostavby Jaderné elektrárny Temelín, zároveň však vyjádřil plnou podporu pokračování dalšího provozu elektrárny Dukovany včetně budoucí výstavby dalšího bloku. Za důležitý považuji i osobní slib pana premiéra, že navštíví Dukovany a Třebíčsko a na setkání se zástupci regionu bude svoji podporu Dukovanům garantovat,“ popsal závěry jednání Vítězslav Jonáš.

Podle Miloše Vystrčila premiér o tlaku z Vysočiny ví. „Osobně jsem cítil, že premiér našemu tlaku na garance zajištění dalšího provozu a budoucí stavby bloku v Dukovanech rozumí a že s ním souhlasí,“ konstatoval senátor za Jihlavsko.

Vítězslav Jonáš připomněl, že podpora vlády prodloužení fungování elektrárny minimálně do roku 2025 nestačí. „Mým cílem zůstává, a budu na tom nadále pracovat, zajistit i maximální garance pro výstavbu nového dukovanského bloku a také zpracování krizového scénáře pro případ nezajištění potřebného prodloužení pro stávající bloky,“ připomněl Jonáš, podle kterého jedině výstavba nového bloku může Třebíčsku zabezpečit další rozvoj a prosperitu.

Předseda vlády Petr Nečas nechtěl schůzku blíže komentovat. Pouze prostřednictvím tiskového mluvčího vlády Jana Osúcha vzkázal, že informace v tiskové zprávě senátora Jonáše potvrzuje.

Přílohy