Bude prezident z Nového Veselí chtít premiérku ze Žďáru?

21.06.2013

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Jaroslav Paclík


Republika by mohla mít šéfku vlády ze Žďáru nad Sázavou. Záleží však na rozhodnutí „chalupáře“ z Vysočiny, prezidenta Miloše Zemana. Ten se má vyjádřit v úterý.

VYSOČINA Dva politici, kteří mají co do činění s Vysočinou, jsou teď nejčastěji zmiňováni v souvislosti s dalším směřováním republiky.
Prezident Miloš Zeman, který má chalupu v Novém Veselí na Žďársku, bude rozhodovat o tom, zda jmenuje současnou předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) z nedalekého Žďáru nad Sázavou za premiérku.
Jak to dopadne? Máme se to dovědět zřejmě v úterý odpoledne. Na tento den a čas svolal Zeman tiskovou konferenci.
Jaký názor na kandidaturu Miroslavy Němcové na premiérku mají politici z regionu Vysočiny?
„Myslím si, že grémium Občanské demokratické strany vybralo dobře a že je to dobrý předpoklad pro to, abychom značku ODS zase vylepšili a vydali se na cestu zlepšení našeho fungování,“ řekl senátor a krajský šéf ODS Miloš Vystrčil.
„Pokud se pan prezident pro paní Němcovou rozhodne, tak si myslím, že vláda by se mohla semknout a fungovat,“ doplnil.
Silné stránky Němcové vidí v jejím vysokém kreditu, poctivosti, pracovitosti a politických i životních zkušenostech. „Lepší osobností než Miroslava Němcová ódéeska nedisponuje,“ uzavřel Miloš Vystrčil.

Šéf sociálních demokratů v kraji je pro předčasné volby

Krajský předseda a radní Zdeněk Chlád vidí v kandidatuře Němcové na premiérku dvě roviny. „Ze strany ODS to asi bylo nejlepší řešení, protože paní Němcová není spojovaná s žádnými aférami, kmotry a podobně. Na druhou stranu já nejsem přesvědčen, že ODS nebo kterákoli jiná strana ze současné vládní koalice by měla mít právo sestavovat vládu. Už tak špatná pozice politiků vůči veřejnosti byla teď totálně pošramocená, hází se tu stamiliony, lítají tu cihly zlata ve vzduchu a nikdo neví, čí jsou. Používá se vojenské zpravodajství ke sledování osob. To jsou praktiky doby dávno minulé, které nikdo z nás nechce zažívat znova. Nemyslím si, že by měli mít právo sestavovat novou vládu,“ reagoval na současnou koalici ODS, TOP 09 a LIDEM Zdeněk Chlád.
On osobně je pro konání předčasných voleb. Nechce úřednickou vládu.
„Politici budou mít po volbách šanci dokázat – a je jedno, jestli budou mít tričko takové nebo makové – že mají zájem pracovat pro lidi, že se dokážou vypořádat s lidmi typu Janoušek, Rittig a podobně,“ sdělil Chlád.
„Z pohledu ODS to určitě není špatná volba, protože Miroslava Němcová na rozdíl od mnoha jiných lidí má jakousi přirozenou autoritu a ve funkci předsedkyně Sněmovny si rozhodně nepočíná špatně. Vše ale bude záležet na tom, jak dopadnou další jednání,“ uvedl Jaromír Schling, ministr dopravy v někdejší Zemanově vládě a jeden ze současných poradců prezidenta Miloše Zemana – takzvaných pátečníků.
„Rozhodující je role Poslanecké sněmovny. Pokud se tam vytvoří dostatečná většinová koalice, která bude souhlasit s nominací paní Němcové, pak by prezident těžko mohl odmítnout Miroslavu Němcovou jmenovat,“ doplnil exministr z Vysočiny, Jaromír Schling.

***

FAKTA Miroslava Němcová

* Narodila se 17. listopadu 1952
v Novém Městě na Moravě.
* V letech 1968 až 1972 vystudovala SŠ zemědělskou a technickou v Havlíčkově Brodě. Po studiích nastoupila na Český statistický úřad, kde až do roku 1992 působila jako odborná referentka. Posléze si ve Žďáře nad Sázavou, kde je doma, otevřela knihkupectví. S tímto podnikáním skončila v roce 2007. * Od roku 1998 je poslankyní parlamentu, od roku 2002 místopředsedkyní ODS.
* Ovládá cizí řeči, italštinu aktivně, němčinu, angličtinu a ruštinu pasivně.
* Mezi její záliby patří literatura, film, hudba, umění, květiny a cestování.

„Politici budou mít po předčasných volbách šanci dokázat, že mají zájem pracovat pro lidi.“ Zdeněk Chlád, krajský šéf ČSSD

Přílohy