Byli na houbách a fotbale

17.10.2016

Jindřichohradecký deník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: (zprav)


Jižní Čechy – Od soboty známe nové senátory. Současný senátor Tomáš Jirsa (ODS) zvítězil v souboji s lékařem Jindřichem Floriánem (ČSSD). Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) neuspěl na Táborsku.
Porazil ho učitel Jaroslav Větrovský (ANO).
V jihlavském obvodu vyhrál Miloš Vystrčil (ODS) před Michalem Stehlíkem (KDUČSL).

ODS VERSUS ČSSD

Sobotní odpoledne staronový senátor Tomáš Jirsa překvapivě netrávil sledováním průběžných výsledků, ale vyrazil s manželkou na houby. „Domů jsme se vrátili s půl košíkem asi kolem půl čtvrté. Jak volby dopadly, mi volala dcera z Filipín, která vše sledovala na internetu,“ řekl Tomáš Jirsa a poděkoval voličům, kteří mu dali hlas a všem podporovatelům včetně bývalého prezidenta Klause. „Předvolební kampaně byly seriózní, neobjevily se v nich podpásovky,“ uvedl s poděkováním svým protikandidátům. „Dále děkuji všem stranám, které mi vyjádřily podporu. Bez toho by se nedalo vyhrát. Jsem konzervativní člověk, jsem rád, když se věci nemění. Pan doktor Florián pomáhá lidem jako lékař, já budu moci pomoci lidem dalších šest let coby senátor,“ dodal.
Jirsův protikandidát Jindřich Florián očekával výsledek voleb v jedné z krumlovských restaurací, kam zašel na oběd. „Děkuji všem svým voličům,“ uvedl. „Můj dosavadní život je naplněn zajímavou profesí a neprožil jsem jej na Českokrumlovsku nadarmo. Chtěl jsem ale i své působení v regionální politice posunout dál, abych měl větší šanci udělat něco pro lidi. Je to pro mě velká škola,“ pokračoval krumlovský primář.

ANO VERSUS ČSSD

Zpráva o vítězství zastihla Jaroslava Větrovského za volantem na cestě z fotbalu z Liberce do centrály ANO. „Moc mě to těší, jsem hodně rád,“ zněla jeho první reakce. „Přijmout kandidaturu za ANO bylo správné rozhodnutí.
Nabídku jsem dostal loni v červenci od Petra Nováka a Radky Maxové.
Kampaň připravil a celou ji se mnou odpracoval Petr Novák. Nejtěžší na ní bylo reagovat na facebooku, na který nejsem zvyklý,“ ohlédl se za kampaní. V Senátu by se rád věnoval státní správě a životnímu prostředí. Pokud mu tento výbor nevyjde, blízké je mu coby bývalému kantorovi školství.
Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v senátních volbách neuspěl. „Chci se vyhnout pozici těch, kteří hned vědí, proč selhali, já se vší pokorou budu přemýšlet a analyzovat, proč se to stalo. S panem předsedou o tom budeme mluvit v pondělí a pokud přijme mou demisi, zůstanu poslancem.
V mém případě platí pouze dvakrát a dost, a to myslím vážně,“ reagoval na skutečnost, že o pozici v Senátu se pokusil již podruhé.

ODS VERSUS KDU-ČSL

Z 18 obcí na Jindřichohradecku, kde se volilo v rámci jihlavského obvodu, jen v šesti zvítězil staronový senátor Miloš Vystrčil, ve dvanácti volili Michala Stehlíka. Nový senátor Miloš Vystrčil řekl: „Bylo těžké obhájit vítězství práce nad sliby. Mám radost, že voliči vyhodnotili, že moje dosavadní práce má větší hodnotu, než když někdo přijde a říká, co vše by byl schopný udělat, jak by pro region sršel energií, co by dokázal. Ve druhém kole byla tahle lavina hodně silná.“
Jeho protikandidát Michal Stehlík si myslí, že Jihlavsko, tedy i část Dačicka, nebudou mít špatného senátora.
„Miloš Vystrčil to ukázal v minulém volebním období. Myslím, že nedělal špatné věci. Druhá věc je, že se nám tady v obvodu podařilo něco nebývalého. Nabídli jsme lidem zajímavou alternativu, soudím dle výsledku, který je dobrý a těsný. Jsem hrdý a nadšený z lidí kolem mě. Nikdo nám nevěřil, viděli nás na pátém, šestém místě, a my jsme ve druhém kole. Chtěli jsme vyhrát, ale mám z toho dobrý pocit. Je to dobrý impulz pokračovat dál.“

Přílohy