Část senátorů proti pandemickému zákonu

17.03.2021

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka ČT
--------------------
Skupina 22 senátorů zítra u Ústavního soudu napadne pandemický zákon, podle kterého může stát i bez nouzového stavu výrazně omezovat život v Česku. Třeba zavírat obchody, anebo služby. Hlavně senátorům hnutí STAN se nelíbí, že norma neumožňuje plně odškodnit podnikatele. Zároveň podle nich vláda normu neoprávněně prosadila ve zrychleném stavu legislativní nouze.

Jan HORNÍK, místopředseda Senátu /STAN/
--------------------
Čtvrtek večer, začalo, pátek večer to přišla do Senátu. A ve středu zasedaly oba dva výbory a těch zákonů tam jsou desítky, na který to má vliv, jak ten legislativní proces vůbec potom může vypadat.

Lukáš WEAGENKNECHT, senátor /Piráti/
--------------------
Byl to další trik vlády, která si protlačila zákon, který účelově nedává kompenzace podnikatelům, pod rouškou toho, že bude pandemický stav, který dodneška není, vlastně byl to podvod.

Petr VAŠEK, redaktor ČT
--------------------
Ministr vnitra Jan Hamáček dnes po zasedání ústředního krizového štábu prohlásil, že návrhu senátorů na zrušení pandemického zákona nerozumí. Argumentoval například tím, že návrh ve sněmovně i v Senátu podpořila velká většina zákonodárců.

Jan HAMÁČEK, vicepremiér, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/
--------------------
Já předpokládám, že ten Senát nežije ve vzduchoprázdnu, a pokud jednotlivé politické strany s tím takto souhlasily, tak jsem z logiky věci předpokládal, že to mají projednáno i se svými senátory.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Ten pandemický zákon není dílem vlády, ale je společným dílem opozice a vlády. Dokonce pokud byste se podívali na ta hlasování, tak jsem přesvědčen, že určitě v Senátu hlasovala i část členů Starostů a nezávislých pro schválení tohoto zákona.

Přílohy