Cenu Hrdina kraje získalo šest občanů

30.12.2011

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Redakce


Krajští zastupitelé rozhodli o udělování nových ocenění kraje.
Získalo je šest lidí z různých oborů.

Zastupitelé Kraje Vysočina rozhodli ocenit za rok 2012 šest lidí, kteří významným způsobem zviditelní kraj nebo uskutečnili počin, který nemá obdoby.

Na dotaz JL, zda se nejedná o překlep v datu, hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) odpověděl: „Ne, pane redaktore. Krajští zastupitelé jsou tak na výši, že dokážou rozeznat výjimečné činy, i ty, které se dle vašeho novinářského názoru ještě neodehrály.“ Hlasování o cenách se uskutečnilo na mimořádném povánočním zasedání zastupitelů tuto středu za přítomnosti notáře. Z celkem šesti navržených občanů bylo odsouhlaseno všech šest, a to napříč politickými stranami.

„Považuji to za dobrý krok. Všechna ocenění, která již dáváme, mají jeden nedostatek -nedokážou predikovat, a to ve všech aspektech našeho života,“ prohlásil Miloš Vystrčil (ODS). Jak sám potvrdil, ODS se snažila obdobné ocenění prosadit již za svého vládnutí na kraji, ale ČSSD byla vždy proti.

Název ceny Hrdina kraje je dle zastupitele za KSČM Drahoslava Oulehly nejvýstižnější. „Každý člověk i čin je svým způsobem ojedinělý, ale hrdinou se člověk stává ve chvíli, kdy ho někdo ocení, proto ten název,“ vysvětluje.
Ani lidovci nemají s cenou problémy. „Hlasovali jsme pro, člověk nikdy neví, kdy se to může hodit,“ přiznává Václav Kodet. Jak poznamenal, výměnou za hlasy získali v Malém Beranově dva a půl milionu na opravu kapličky.
(Články o jednotlivých oceněných jsou uvnitř listu)

Ocenění Kraje Vysočina * Kamenná medaile, skleněná medaile a dřevěná medaile * Poznej Vysočinu * Skutek roku * Mladý web Vysočiny * Zlatý erb * Hrdina – nejnovější ocenění, logo s palcem vzhůru. Spolu s vyřezávanou soškou palce k ceně náleží odměna 99 tisíc Kč Cena Hrdina kraje * architekt Věroným Profous Apoštol * stržm. Zdeněk Miklík * politik Karel Nový z Nového Veselí * hokejista Lappe Pukki * starosta Vladimír Úspěšný * módní návrhář Koko Verzače (Karel Večerka)

Přílohy