Cenu Karla Čapka získal Jaroslav Rudiš. Železnice nás drží pohromadě, říká

25.01.2022

prazskadrbna.cz | 7:00 | Rubrika: Kultura | Autor: Markéta Plešková


V pražském Divadle Archa v pondělí proběhlo slavnostní předávání Ceny Karla Čapka. Událost završila třídenní maraton přednášek a představení, které pořádal český PEN klub ku příležitosti 101. výročí hry R.U.R. Celý program se točil kolem robotiky a Čapkova odkazu v současné literatuře.

Knihy reflektují česko-německé vztahy

Letošním oceněným se stal spisovatel Jaroslav Rudiš. Do povědomí českého publika se výrazně zapsal souborem komiksů Alois Nebel, který se dočkal i filmového zpracování. Známá je i jeho první kniha Nebe pod Berlínem. „Od začátku se tak nějak ukázalo, kam budu směřovat – k propojování Česka a Německa,“ uvedl Rudiš při přijímání ceny.

Výraznou roli kromě česko-německých vztahů v jeho knihách hrají také vlaky. Nebe pod Berlínem se odehrává v berlínské podzemní dráze, Nebel je výpravčí. „Železnice pro mě symbolizují něco, co se nám už ztratilo, jednotu, něco společného. Železnice nás drží pohromadě a držely kontinent pohromadě, i když se různě rozpadal a když proti sobě bojoval. Nádraží a vlaky jsou zároveň místa velkých tragédií, jsou to místa, kde se lidé setkávají i opouštějí,“ vysvětlil spisovatel.

„Některé rány stále nejsou zacelené.“

Rudišova poslední kniha, za kterou cenu dostal, se jmenuje Winterbergova poslední cesta. Napsal ji v roce 2019 v němčině, česky vyšla v loňském roce. Vypráví o pečovateli z Berlína, který se se svým stoletým pacientem Winterbergem vydá na cestu po stopách staříkovy dávné lásky. Jejich cílem je Sarajevo, kde jeho milá na začátku války zmizela.

„Rozkročenost Jaroslava Rudiše mezi naší zemí a Německem je přesně to, co je pořád aktuální,“ uvedl na předávání ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Já pocházím z Plzeňského kraje, a věřte mi, některé rány stále nejsou zacelené. Jaroslav Rudiš ale svým přirozeným cestováním mezi Českem a Německem přispívá k tomu, aby pomalu mizely,“ vysvětlil.

„Jsem rád, že jste, a hlavně že jste byli.“

Slavnostního předávání se zúčastnil také například předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Člověku by mělo být vlastní být humanistou, měl by své lidství vnímat jako dar a vážit si ho,“ poukázal Vystrčil na hlavní myšlenku ocenění. „Jsem rád, že jste, a hlavně že jste byli, dokud jsme ještě neměli svobodu,“ poděkoval zástupcům PEN klubu.

Autor s oceněním obdržel také 100 tisíc korun. Cenu Rudišovi udělilo České centrum Mezinárodního PEN klubu, které ocenění předává už od roku 1994. Každý sudý rok je oceněn významný literární počin, který přispěl k prosazování demokratických a humanistických hodnot po vzoru Čapkových románů. Mezi jejími laureáty jsou například Václav Havel, Ludvík Vaculík nebo Josef Topol.

 

Odkaz na článek.