Česká pomoc Ukrajině

02.03.2022

ČT 24 | 20:00 | Pořad: 90' ČT24


Tereza ŘEZNÍČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Předseda Senátu Miloš Vystrčil podpořil urychlené přijetí Ukrajiny do Evropské unie. Podle něj jde o symbolickou reakci na to, jak se ukrajinské jednotky brání ruské invazi. Vzhledem k současné situaci apeluje na lepší obranyschopnost Česka. Víc peněz na obranu a ukončení energetické závislosti na Rusku.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já říkám jenom to, že to, jak se dneska chová Putin, Lavrov a další, je hrozné, že se naplnily nejhorší scénáře, že se nesmíme nechat zastrašit, protože to může být součást nějaké taktiky, protože se nebojuje jen zbraněmi, ale bojuje se i slovy, a že musíme být pevní, protože pokud začneme ustupovat, tak ty mocenské choutky Putina, Lavrova a dalších budou narůstat, tzn. nezbývá v tuto chvíli než sebrat všechnu odvahu, být pevní a podporovat Ukrajinu.


redaktorka ČT
--------------------
Pane předsedo, já bych se vás chtěla zeptat na to, jaké vlastně kroky chystáte ohledně pomoci Ukrajině nebo jakým způsobem se vlastně vy k tomu stavíte?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Senátoři vlastně hned ten den, co jsme probírali to usnesení a přijímali to usnesení 25. února v pátek a kdy tady taky vystupoval velvyslanec Ukrajiny Perebysjan, tak sebrali mezi sebou více než 200 000 Kč, které jsme poslali na to konto velvyslanectví. A zároveň, pokud já mám informace, tak naprostá většina senátorů pomáhá ve svých senátních obvodech organizací sbírek a další podporou s tím, že například zítra já budu celý čtvrtek v centru v Jihlavě, kde paní poslankyně Eva Decroix vlastně od pondělí už organizuje sbírky a já nevím, myslím, že 3. nebo 4. nebo 5. kamion už bude odjíždět na Ukrajinu s věcmi, které odevzdávají lidé na určené místo na základě žádosti pana hejtmana Zakarpatské oblasti Čubirka, který je mým kamarádem, a domluvili jsme se, že vlastně ty věci, které potřebují, napíše do dopisu, ten dopis jsme vzali a na základě toho dopisu a těch požadavků, které jsou obsaženy v tom dopise, vybíráme ty deky, trvanlivé potraviny, elektrocentrály a další věci, které on tam vypsal, karimatky atd. A já musím poděkovat všem lidem, kteří takhle úžasně pomáhají, a všem těm dobrovolníkům. Eva Decroix mi říkala, že tam je denně 30 lidí, které ani nezná, kteří tam chodí, pomáhají, třídí, nakládají do kamionu, je to neuvěřitelný, tak já zítra to udělám tak, přiznávám se k tomu, že pojedu tam se podívat a pojedu jim poděkovat, protože to je naprosto úžasný.


redaktorka ČT
--------------------
Já mám tak poslední dotaz. Vy už jste to trošku naťukl. Nicméně jestli byste okomentoval aktuální dění na Ukrajině z vašeho pohledu?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
To aktuální dění je takové, že se pořád mění, já teď od rána sedím tady v senátorské lavici, tak nevím, co se stalo za těch několik hodin, jinak spíš než aktuální dění, říkám, že smekám před Ukrajinci. A myslím si, že naší povinností je jim pomáhat. A zároveň, což bude velmi důležité, si uvědomovat, že ta současná pomoc je bezvadná, je to úžasný. A moc za ni děkuju. A věřím, že jsou vděční i Ukrajinci, ale potom budou potřebovat pomáhat dlouhodobě. My bychom poté, co opadne to nadšení, poté, co se propíše ta situace i do naší úrovně života, ta naše kvalita života klesne, ta naše životní úroveň se sníží, protože to není jinak možné, tak kdybychom přesto dokázali zůstat nezištní a zůstávali bysme v pozici, že budeme ochotni pomáhat, tak by to bylo bylo veliké naše vítězství, a věřím, že to dokážeme.

 

Odkaz na záznam rozhovoru - v čase 59:38 minut.

Přílohy