Česko a Taiwan spojuje společný jazyk demokracie, ukázala návštěva taiwanské parlamentní delegace v českém Senátu

20.07.2022

senat.cz | 16:48 | Autor: Lada Faldynová


V českém Senátu přivítal jeho předseda Miloš Vystrčil společně s dalšími senátorkami a senátory pětičlennou parlamentní delegaci z Taiwanu v čele s předsedou You Si-kunem. Kromě pracovních jednání ve Valdštejnském a Kolovratském paláci, kde byly hlavními tématy konkrétní výsledky česko-taiwanské meziparlamentní spolupráce, vystoupil předseda Legislativního dvora Taiwanu i v Jednacím sále k senátorskému sboru.

„Je evidentní, že se českému Senátu podařilo začít vytvářet most mezi Taiwanem a svobodným a demokratickým světem. Dnes to není zdaleka jen Česká republika, která si uvědomuje, že budoucnost hodnot jako je svoboda a demokracie tkví v tom, že se navzájem tyto země budou podporovat. V tomto smyslu jsme stáli na začátku cesty, která je pro naši budoucnost naprosto zásadní a kterou se vydala dnes Evropská unie v okamžiku, kdy podporuje Ukrajinu proti ruskému agresorovi,“ komentoval na společném tiskovém briefingu dopad senátní cesty na Taiwan v roce 2020 předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Předseda Legislativního dvora Taiwanu You Si-kun ve svém projevu k senátorkám a senátorům uvedl: „Přestože Česko od Tchaj-wanu dělí vzdálenost nespočtu kilometrů, naše kultura se liší stejně jako náboženství i přírodní podmínky, považuje Taiwan Česko za starého a dobrého přítele. Domnívám se, že tomu tak je, protože hovoříme stejnou řečí, jejíž jméno je demokracie. Vzájemně spolu sdílíme univerzální hodnoty svobody, demokracie, lidských práv a vlády zákona, jež představují ideje hluboce zakořeněné v našem myšlení a které dnes považujeme za základ, na němž stojí svět, a zároveň si jich u sebe navzájem ceníme.“ V rámci tiskového briefingu poté za taiwanskou stranu vyzdvihnul vedoucí Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře Ke Liang-ruey konkrétní výsledky rozvoje česko-taiwanských meziparlamentních vztahů mj. v oblasti hospodářské, vědeckovýzkumné, obchodní a studentské.

„Spolupráce v oblasti vědy a vzdělávání se týká široké škály okruhů, není to jen otázka polovodičů, kybernetické bezpečnosti, softwaru nebo čínštiny, ale i dalších. Je to velice důležité, protože středoškolští a vysokoškolští studenti získávají nejen odborné znalosti, ale zároveň si vyměňují názory a pohledy na svět, na společnost, a v tom je budoucnost demokratického světa – v těch mladých – a je třeba to podporovat,“ uvedl 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička.

„My s uspokojením konstatujeme, že přímé investice z Taiwanu v ČR podle vládní agentury CzechInvest vytvořili už na 24 tisíc pracovních míst. A nakonec mi dovolte několik poznámek z hlediska zahraniční politiky. Naše země vycházejí z toho, že parlament, svobodně zvolený parlament ve svobodných a férových volbách je suverén. Intenzita dialogu mezi námi a našimi partnery z taiwanského parlamentu ukazuje, že opravdu máme společný jazyk a to je jazyk demokracie, protože tím v této složité době posilujeme naši prosperitu, bezpečnost a spolupráci,“ dodal předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer.

Na své 27. schůzi Senát následně přijal usnesení k příležitosti návštěvy předsedy Legislativního dvora Čínské republiky (Taiwanu).

V rámci pozvání předsedy českého Senátu navštívila taiwanské delegace i Kraj Vysočina, kde se setkala s tamním hejtmanem Vítězslavem Schrekem, a zavítala i do Telče mj. na setkání s jejím starostou Vladimírem Brtníkem. Společně se senátní delegací uctili zástupci taiwanského Parlamentu památku Václava Havla při návštěvě Vinohradského hřbitova. Položením květin k lavičce Jaroslava Kubery si připomněli zesnulého bývalého předsedu horní komory Parlamentu.

Na programu taiwanské delegace v České republice je také setkání s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou a primátorem hlavního města Prahy Zdeňkem Hřibem.

Záznam vystoupení předsedy Legislativního dvora Taiwanu k senátorskému sboru naleznete na webových stránkách Senátu a záznam tiskového briefingu předsedy českého Senátu Miloše Vytrčila a předsedy Legislativního dvora Taiwanu You Si-kuna naleznete na tomto odkaze.

 

Odkaz na článek.

Přílohy