Česko-rakouská spolupráce se shoduje: O uprchlíky z válečného konfliktu na Ukrajině se postaráme

07.03.2022

senat.cz | 18:09 | Autor: Jana Taušová


Předseda Senátu Miloš Vystrčil přivítal ve Valdštejnském paláci předsedu Národní rady Parlamentu Rakouské republiky Wolfganga Sobotku. Tématem česko-rakouského meziparlamentního setkání v Hlavním sále byl zejména aktuální vývoj situace na Ukrajině a konkrétně pomoc vlně uprchlíků utíkajících před konfliktem. Za českou stranu se jednání účastnili také 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička, předseda zahraničního výboru Pavel Fischer a předseda evropského výboru David Smoljak.

„Prvním tématem byli ukrajinští uprchlíci, jakým způsobem spolupracovat, abychom se o ně co možná nejlépe postarali. Co dělá Polsko, co dělá Česká republika, jakým způsobem se zapojuje Rakousko a do jaké míry je ochotno převzít příliv uprchlíků. Druhým tématem, které se týkalo Ukrajiny, byl postup vůči Putinovi. Tam jsme se shodli, že současná jednota EU je velmi dobrá, že je to účinný prostředek v tlaku na Putina. Bavili jsme o tom, že by ale bylo velmi dobré, abychom dokázali ještě ty sankce přiostřit. Celkem jsme se i v této věci shodovali. Ale bylo vidět, že my Češi jsme přece jen ostřejší a je to dáno i tím, že více tušíme, co se stává nebo může stát, když začne Rusko okupovat nějaký jiný stát,“ říká předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Vedle otázek souvisejících s jednotným postupem pomoci Ukrajině bojující již 12. den s ruskou agresí se předseda horní komory Parlamentu zmínil i o úspěšné přeshraniční spolupráci obou zemí na regionální úrovni.

„Pan Sobotka je totiž bývalý náměstek hejtmana Erwina Prölla z Dolního Rakouska a já jsem bývalý hejtman kraje Vysočiny, takže jsme se bavili třeba i o tom, jak skvěle funguje dnes nemocnice v Českých Velenicích, jak pro rakouské tak i pro české občany a že v této věci velice pomáhá Evropská unie,“ dodal Miloš Vystrčil.

 

FOTO: Zleva: Miloš Vystrčil, Bettina Kirnbauer, Wolfgang Sobotka, Jiří Růžička, Pavel Fischer, David Smoljak

 

Odkaz na článek.