Český Senát znovu povede Miloš Vystrčil

11.11.2020

www.senat.cz | 12:59 | Autor: Sue Nguyen


Senát si na ustavující schůzi zvolil nové vedení pro 13. funkční období. Předsedou horní parlamentní komory se s jednoznačnou podporou 73 hlasů stal Miloš Vystrčil. Role místopředsedů se ujmou Jan Horník a Jiří Růžička (STAN), Jiří Oberfalzer (ODS) a Jitka Seitlová (KDU-ČSL a nezávislí).

Z celkového počtu 77 přítomných podpořilo kandidaturu Miloše Vystrčila v tajné volbě 73 senátorek a senátorů. Naváže tak na svou práci předsedy Senátu, kterou 19. února 2020 převzal po náhlém úmrtí Jaroslava Kubery.

„Jsem přesvědčen, že český Senát je prostřednictvím svých senátorek a senátorů doslova srostlý s naší zemí jako žádná jiná instituce,“ uvedl Miloš Vystrčil ve svém kandidátském projevu. „Zkrátka – český Senát, horní komora českého Parlamentu, je institucí, která je tady pro Česko, pro občany České republiky. Právě tento fakt je a musí zůstat naším základním imperativem pro naši činnost, pro naše konání, pro naše chování a vystupování. Pro naši službu a naplňování role Senátu jako ochránce svobody, demokracie a vlády práva.“

V úvodu 1. schůze složili senátorský slib nově zvolené senátorky a senátoři, kteří uspěli v říjnových volbách.

Na programu ustavující schůze je v odpoledních hodinách volba vedení senátních výborů a komisí. Živý přenos je možné sledovat prostřednictvím iVysílání České televize.

Následující den ve čtvrtek 12. listopadu v 9:00 zahájí plénum Senátu svou 2. schůzi. Program je k dispozici na webu Senátu.

 

https://senat.cz/zpravodajstvi/zprava.php?id=3059&from=M

Přílohy