Čeští politici: Bidenovo vítězství je novou šancí pro Evropu

08.11.2020

respekt.cz | Rubrika: Agenda | Autor: František Trojan


Jak se díváte na vítězství demokratického kandidáta v amerických volbách?

Vaše údaje nám pomáhají financovat a zlepšovat naše služby a vyvíjet nové. My a partneři Vám budeme mj. doporučovat obsah a zobrazovat reklamu na základě Vašich zájmů a vyhodnocovat jejich úspěšnost. My a partneři proto získáváme, ukládáme a zpracováváme osobní údaje (např. identifikátory zařízení, údaje o tom, jak procházíte naše stránky a jaký obsah vás zajímá). K tomu využíváme cookies a další síťové identifikátory. Pro některé účely je vyžadován Váš souhlas, u některých se spoléháme na tzv. oprávněný zájem. Vznést námitku vůči zpracování na základě oprávněného zájmu a další volby nastavení cookies můžete provést v sekci Podrobné nastavení či v odkazech tam uvedených. Vaše volby provedené na této stránce budou užity globálně, tedy Vámi provedené nastavení bude k dispozici i provozovatelům dalších stránek, na nichž je tento systém nasazen. Vaše nastavení bude použito také pro ostatní členy a partnery sdružení CPEx a jimi provozovanou skupinu webů. Váš souhlas můžete kdykoliv změnit nebo odvolat na této stránce (vyvolejte znovu okno a nastavte své preference). V případě, že se rozhodnete souhlas neudělit či jej odvoláte, nebudeme vám moci doručovat personalizovaný obsah a/nebo se vám bude zobrazovat méně relevantní reklama.

Mikuláš Peksa, europoslanec, Piráti:
Vnímám ho jednoznačně jako lepší z těch dvou možností. U prezidenta Trumpa jsem viděl snahu nabourat euro-americké vztahy. V případě budoucího prezidenta očekávám, že se naše vztahy zlepší. Myslím, že nejenom Evropské unii, ale celému světu nyní Spojené státy dluží podepsat znovu Pařížskou smlouvu, od které Trumpova administrativa odstoupila. Joe Biden už oznámil, že se k ní chce vrátit - a bude to doufám první krok, který nový prezident udělá.

Radek Vondráček, předseda Poslanecké sněmovny, hnutí ANO:
Není pro mě úplně jasné, jak bude Joe Biden postupovat v otázkách zahraniční politiky. Donald Trump byl poměrně vyhraněný například vůči Číně - a jsem zvědavý, zda v tom bude Biden pokračovat. Pro Českou republiku by jeho zvolení mohlo přinést výhody. Na stole bude například obchodní dohoda mezi USA a Evropskou unií - a pokud bude Biden odstraňovat restrikce zavedené Trumpovou administrativou, rozhodně na tom vyděláme. Vnitropoliticky se bude snažit o zklidnění situace, nalezení kompromisu. Bude se snažit znovu sjednotit americkou společnost. Bude to více diplomatický prezident.

Jiří Dolejš, poslanec, KSČM:
Asi bych začal tím, že charakter a průběh voleb ukázal, že Amerika je rozdělenou zemí a že v ní existuje nedůvěra ve stávající volební systém. Joe Biden jako těsný vítěz bude mít velké problémy s Kongresem, ve kterém si republikáni pravděpodobně udrží senátní většinu. Je navíc tak trochu hozený do vody. Země se potýká s koronavirovou krizí, se špatnou ekonomikou. Má také nevyřešenou otázku úpadku globální odpovědnosti. Zmínil bych například prodloužení strategické smlouvy START, nebo angažmá USA v některých zemích. Z toho všeho mi vyplývá, že USA nečeká doba ozářená sluncem. Země patrně zůstane rozdělená - a je otázka, zda bude napětí mezi oběma tábory narůstat.

Luděk Niedermayer, europoslanec, TOP09:
Z hlediska politiky to znamená, že velmi agresivní populismus a politika stojící na lžích a manipulacích nemusí uspět, což je nesmírně důležitý signál. Myslím si, že by Joe Biden mohl do budoucího světa přinést trochu více klidu a vrátit se k principům, kdy se politika skládá z vyjednávání, z respektu k určitým pravidlům, a ne z rychlých akcí s pomocí Twitteru. Joe Biden je rovněž z generace politiků, která chápala transatlantické vztahy jako něco důležitého, což už v dnešním světě není tolik rozšířené. Pro Evropu je to možnost tohle spojenectví oživit a jako spojenci postupovat ve výzvách, jakými jsou Rusko nebo Čína. Joe Biden by nás mohl posunout správným směrem, kdy nebude důležitá pouze ekonomika, ale rovněž určité principy a hodnoty.

Lubomír Zaorálek, ministr kultury a bývalý ministr zahraničí, ČSSD:
Je to šance, jelikož Joe Biden může být daleko předvídatelnější politik, než byl Donald Trump - a bude možné uvažovat o nějaké alianci mezi Evropou a Spojenými státy v klíčových otázkách. Jako svět máme rovněž spoustu úkolů jako klimatická krize nebo koronavirus - a také v tomto se v otevírá příležitost pro dialog, který tady dlouho nebyl. Složitější bude vnitřní politika Spojených států. Obě komory Kongresu pro demokraty nevypadají dobře. V zahraniční politice si nicméně slibuji, že si americký prezident nebude posílat milostná psaníčka s Kim Čong-unem a bude možné se vrátit k tématům, která Trump opustil, jako je Írán nebo zmíněná klimatická změna. Poslední čtyři roky jsme byli zvyklí poslouchat, že se musíme spolehnout sami na sebe, jelikož Amerika je nevypočitatelná.

Miloš Vystrčil, předseda Senátu, ODS:
Směrem k Evropské unii se z hlediska obsahu nic měnit nebude – na rozdíl od rétoriky, které se změní určitě. Nejsem si jistý, zda bude možné měnit některé body obchodní spolupráce, ale minimálně by se to nyní mohlo znovu zkusit, pokud se podle očekávání Joe Biden skutečně prezidentem stane. To mě vede k dalšímu poznatku těchto voleb - a sice, že pro integritu americké demokracie není dobré, když jeden z kandidátů nechce uznat výsledky voleb a chce je a priori napadat. To by pak stejným způsobem mohl postupovat každý a všude.

Vít Rakušan, poslanec, předseda hnutí STAN:
Joe Biden dopředu avizoval, že se chystá narovnat zahraniční vztahy, kterým Donald Trump svou rétorikou a někdy ani činy rozhodně nepomohl. Jeho zvolením by se mohla narovnat tradiční vazba mezi Evropou a Spojenými státy, ze které by znovu mohla být osa hodnot současného světa. USA a Evropská unie mají zároveň v globálním měřítku stejné soupeře, kterým je třeba čelit společně. Na rozdíl od některých pravicových konzervativních politiků jsem rád, že se teď Spojené státy budou dívat jinak na environmentální politiku. Můžeme teď mít pocit, že máme za oceánem svého spojence.

Tomáš Zdechovský, europoslanec, KDU-ČSL:
Pro Evropskou unii to znamená zlepšení vztahů se Spojenými státy. Joe Biden dlouhodobě zastává politiku spolupráce, nikoliv konfrontace. Bude to dobrý prezident ve vztahu ke střední a východní Evropě, o které několikrát hovořil. Je pouze škoda, že se nestal prezidentem o trochu dřív. Bylo vidět, že věk a únava se odrážela na jeho osobnosti a projevech. Velmi dobré by bylo, kdyby uskutečnil návštěvu Evropské unie v co nejbližším času. A pro diskutoval se státníky Evropské unie svou vizi transatlantické spolupráce, jejíž podoba delší dobu není jasné, stejně tak i vztahy s Ruskem a Čínou.

Pozn. red.: O vyjádření jsme žádali i představitele SPD, ale na dotazy nereagovali.

 

https://www.respekt.cz/agenda/cesti-politici-bidenovo-vitezstvi-je-novou-sanci-pro-evropu

Přílohy