Čeští politici odsuzují pondělní teroristický útok ve Vídni

03.11.2020

Zpravodajství ČTK | 14:12 | Rubrika: pol pod zak nab for


Čeští politici na sociálních sítích odsuzují pondělní večerní útok ve Vídni, při kterém pachatel zabil čtyři lidi a další zranil. Prezident Miloš Zeman poslal rakouskému prezidentu Alexandru Van der Bellenovi kondolenci, ve které vyjádřil hluboký zármutek a rozhořčení. Uvedl, že se znepokojením sleduje trend rostoucího násilí, nenávisti a antisemitismu v Evropě. Předseda Senátu Miloš Vystrčil na twitteru napsal, že proti terorismu je nutné se tvrdě postavit. Nutnost boje proti teroristům a tvrdého potrestání pachatelů zmínil i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Další politici zdůrazňují také boj proti příčinám terorismu.

Zeman svému rakouskému protějšku napsal, že zprávu o teroristickém útoku poblíž synagogy přijal s hlubokým zármutkem a rozhořčením. "Se znepokojením a úzkostí sleduji trend rostoucího násilí a nenávisti po celé Evropě, stejně jako bující antisemitismus. Naší povinností je se strachu a nenávisti postavit a nemlčet," uvedl. Rodinám obětí i rakouskému národu vyjádřil hlubokou soustrast.

Vystrčil připomněl i útok z Nice z minulého týdne, při kterém u kostela zemřeli tři lidé. "Ano, covid-19 je nebezpečný, ale události v Nice a ve Vídni jsou útokem na samotné základy evropské civilizace," zdůraznil šéf Senátu. Dodal, že nelze jen přihlížet. "Proti terorismu se musíme tvrdě postavit, musíme bojovat a trvale hájit svoji svobodu a hodnoty. Jinak je ztratíme," napsal. Šéf ODS Petr Fiala dodal, že s terorismem se nelze smířit. "Musíme ochránit občany a všemi prostředky bránit tomuto brutálnímu a odpornému násilí. Myslím na všechny oběti a jejich rodiny," uvedl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí večer na sociálních sítích uvedl, že chce vyjádřit solidaritu všem lidem v Rakousku a kancléři Sebastianu Kurzovi. Metnar dnes popřál upřímnou soustrast pozůstalým po obětech útoku. "Proti terorismu je nutné bojovat a pachatele tvrdě potrestat," uvedl.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš míní, že je nutné odstřihnout financování fundamentalistických imámů působících na území jiných států. "Důležitou roli hraje silná spolupráce evropských a mezinárodních bezpečnostních služeb. Díky jejich práci se ve veliké míře daří podobným neštěstím předcházet. Ale podstatná je i role demokratických zemí v regionech, kde konflikty živí militantní nálady," napsal. Proti teroru je třeba zakročit tvrdě, stejně tak je důležité efektivně řešit jeho příčiny, dodal.

Lidovci v tiskové zprávě uvedli, že jsou otřeseni útoky ve Francii i Rakousku. "Evropskou civilizaci charakterizuje úcta k lidskému životu a respekt k jiným názorům i náboženstvím. Před vším, co tyto hodnoty ohrožuje, je třeba se bránit," stojí v prohlášení. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na twitteru dodal, že nynější vlna násilí je odporná. "Musíme společně s našimi spojenci pracovat na tom, aby pachatelé těchto činů byli dopadeni a potrestáni," napsal.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že nenávist, násilí a šíření strachu nemají v Evropě místo. "Upřímnou soustrast pozůstalým obětí útoku ve Vídni a brzké zotavení zraněných," dodala.

Předseda senátního výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiří Drahoš (za STAN) uvedl, že útok ve Vídni je dalším z řady zbabělých činů proti základním hodnotám naší civilizace. "Útočit v době koronaviru, navíc v den Památky zesnulých, považuji za mimořádně ohavné. Takové zlo nesmí mít v Evropě místo!" napsal.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury útoky v Rakousku a Francii potvrdily "zrůdnost masové imigrace a islamizace". "Hnutí SPD požaduje nemilosrdnou deportaci nelegálních imigrantů, nulovou toleranci ilegální imigrace a zákaz propagace islámské ideologie a islámského zahalování," napsal na twittteru.

Přílohy