Čína v případě Hongkongu porušila slovo, řekl Vystrčil a poděkoval Čechům za podporu

02.09.2020

cnn.iprima.cz | Rubrika: Politika | Autor: Václav Dvořák, ČTK


Čína porušila slovo, když v Hongkongu nedodržela zásadu jedna země a dva systémy. Česká republika by se za toto město měla postavit, podobně, jako to udělala třeba Británie. Na dotaz českých novinářů to ve středu řekl předseda českého Senátu Miloš Vystrčil. Zároveň poděkoval českým občanům za podporu ohledně cesty na Tchaj-wan s tím, že český národ má v sobě mnohem silněji zakódován smysl pro demokracii, než si myslel.

Podle Vystrčila je jasné, že Čína porušila ohledně Hongkongu slovo, protože nedodržela zásadu jedna země – dva systémy, ke které se zavázala, když v roce 1997 převzala správu nad tímto městem Velké Británie. „Je to věc, která není přijatelná a musíme se v této věci za Hongkong postavit,“ řekl Vystrčil. Dodal, že nechce situaci s Čínou eskalovat. V posledních dnech Vystrčil čelí tvrdé čínské kritice, že se jako předseda Senátu vydal na Tchaj-wan, který Čína považuje za součást svého území.

„Znovu opakuji, my jsme nejeli na Tchaj-wan, abychom se vůči někomu vymezovali,“ poznamenal. Cílem je podle něj dosáhnout s Tchaj-wanem hospodářské, vědecko-výzkumné a vysokoškolské spolupráce. „Chceme, abychom mohli dělat, co my uznáme za vhodné a co my považujeme za výhodné,“ podotkl. „Chceme sdílet hodnoty s demokratickými zeměmi, které jsou ochotné s námi na základě rovnocenného přístupu a na základě rovného partnerství a také vzájemné výhodnosti spolupracovat a případně i obchodovat,“ dodal.

Vystrčil odmítl, že by měl požádat o setkání s prezidentem, aby mu důvody své cesty vysvětlil. „Ví moc dobře, jak ta situace vypadá, nebo věřím, že to ví,“ poznamenal. Dodal, že nebere nijak úkorně, že se ho Zeman nezastal. „Žijeme ve svobodné zemi, v demokracii, v České republice. A pokud pan prezident má na věci takový názor, že není potřeba se k některým věcem vyjadřovat, nedělá to. Je to jeho rozhodnutí,“ dodal.

Miloš Vystrčil se ve středu setkal s tchajwanským premiérem Su Čen-čchangem, který poznamenal, že obě země jsou sice geograficky vzdálené, ale počet tchajwanských turistů v Česku v letech 2018 a 2019 opakovaně přesáhl 190 tisíc ročně. Podotkl, že i on sám před deseti lety navštívil Prahu, kde s manželkou koupil „zámek lásky“, který milenci věší na zábradlí mostu jako znamení pevnosti jejich svazku. Su řekl, že se tím inspiroval a podobný most lásky vybudoval jako hejtman ve svém regionu.

Český národ je zdravější, než jsem si myslel

Vystrčil řekl, že od českých občanů dostává stovky emailů, SMS zpráv nebo vzkazů přes sociální sítě. Naprostá většina je podle něj povzbuzující a vyjadřuje podporu. „Chtěl by za to všem lidem poděkovat. Nejenom politikům, ale jak se říká normálním lidem, kteří sedli k počítači nebo k telefonu, našli si moje telefonní číslo nebo napsali email,“ řekl.

Dodal, že tato podpora mu hodně pomáhá a povzbuzuje ho. „Je evidentní, a jsem rád, že jsem se v tom mýlil, že (český) národ je mnohem zdravější a má mnohem silněji v sobě zakódován smysl pro demokracii, než jsem si myslel,“ poznamenal. Lidé to podle něj nyní projevují, což mu pomáhá. „Myslím si, že ta cesta je v tomto smyslu do jisté míry úspěšná,“ dodal.

Přiznal, že mu je příjemné, když mu například Tchajwanci mávají na ulicích. „Ale když je vám šedesát, tak víte, že po příjemných věcech většinou přichází ty nepříjemné,“ podotkl. Dodal, že se snaží příjemné věci neprožívat tak, aby z toho byl v euforii. A když přijdou věci nepříjemné, nebere je zas příliš vážně. „Snažím se udržovat na nějaké průměrné hodnotě, úplně se to někdy nedaří, ale není to tak, že bych z toho kdovíjak skákal do vzduchu,“ dodal s tím, že „politika je houpačka“.

 

Přílohy