Činnost vlády podle Vystrčila ohrožuje svobodu. Pospíšil míní, že odstoupit by měla Benešová

14.05.2021

lidovky.cz | 18:15 | Rubrika: Domov | Autor: ČTK


Činnost vlády zásadně ohrožuje svobodu a nezávislost, uvedl šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na Twitteru v reakci na ohlášenou rezignaci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Pražský hrad Zemanovo rozhodnutí odejít z funkce ke konci června nyní komentovat nebude, sdělil mluvčí Jiří Ovčáček.

Šéf žalobců Zeman kvůli tlaku Benešové rezignoval. Řešení půtek mu prý bralo čas a sílu na práci

Zeman uvedl, že v poslední době pociťoval tlak ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Řekl, že odrážení tlaku a řešení půtek mu bralo čas a sílu na práci. „Opět další zpráva, že svoboda a nezávislost jsou činností této vlády zásadně ohrožovány,“ napsal Vystrčil k fotografii z tiskové konference nejvyššího státního zástupce.

Někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) vybídl k rezignaci Benešovou. „Potvrdila se má slova - Pavel Zeman odstupuje kvůli tlakům ministryně Benešové. Tohle je v právním státě nepřípustné. Odstoupit by měla ona - a to okamžitě,“ napsal na Twitteru Pospíšil, který v roce 2010 navrhl vládě Petra Nečase (ODS) Zemanovo jmenování.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že se mu Zemanova tisková konference poslouchala těžce. „Ministryně Benešová na něj dlouhodobě útočila a hledala záminku k jeho odvolání,“ konstatoval.

Benešové připisovala Zemanovo rozhodnutí většina opozičních lídrů už před tím, než ho jako hlavní důvod zmínil Zeman. „Tlak byl zvláště ze strany ministryně Benešové obrovský. Jeho krok tedy lidsky chápu a děkuji za jeho službu státu. Teď je potřeba se jasně postavit za nezávislost státního zastupitelství. Žádné vládní zametání kauz pod koberec!“ uvedl na Twitteru poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

 

Odkaz na článek
 

Přílohy