ČSSD musí opravit návrh na stanovení limitů pro volební kampaně

11.04.2012

Zpravodajství ČTK | 17:35 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 11. dubna (ČTK) - Senátoři ČSSD budou muset opravit svůj návrh na stanovení limitů pro volební kampaně, neboť podle kritiků neřeší například práci dobrovolníků nebo sankce pro kandidáty. Senát dnes kvůli odstranění nedostatků vrátil předlohu na popud ODS a se souhlasem jejích autorů k novému projednání ve svých výborech.

Strany by podle předlohy za kampaň pro krajské volby měly zaplatit nejvýše 91 milionů korun ročně, za senátní kampaň 89,1 milionu korun. Náklady na kampaň pro sněmovní a evropské volby by nesměly přesáhnout 80 milionů korun ročně.

Místopředseda senátorů ODS Miloš Vystrčil upozornil na to, že dalších 300.000 korun by podle návrhu mohl dát každý kandidát, kterému by tyto peníze mohla darovat jeho strana, neboť stranické dary se podle návrhu do volebních nákladů nezapočítávají. Za krajskou kampaň by tak mohla zaplatit fakticky v průměru 229 milionů korun, za sněmovní 143 milionů, podotkl Vystrčil. Podle něho se tak nenaplní snaha předkladatelů omezit náklady na kampaň.

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier tento výklad připustil. Podle něj ale ne všichni kandidáti budou ochotni takto postupovat. "Je to lepší než žádná úprava," poznamenal na adresu předlohy. I když ne všechny námitky označil Dienstbier za oprávněné, s dopracováním předlohy souhlasil. "Nebude to ideální řešení, ale bude to lepší řešení," slíbil předseda senátorů ČSSD Petr Vícha.

Vystrčilovi vadilo také to, že by strany musely vyúčtování nákladů na kampaň předkládat sněmovnímu kontrolnímu výboru pod hrozbou ztráty části státního příspěvku, což by ale mohlo být zneužito v politickém boji. Vystrčil poukázal i na to, že předloha nezavádí sankce vůči kandidátům za překročení limitu. Strany by pak mohly limit i povinnost bezhotovostního hrazení nákladů obcházet tím, že by opakovaně využily možnost platit výdaje do 5000 korun bez jakéhokoliv omezení.

Návrh má také stranám zakázat jejich sponzorování firmami, přičemž jednotlivci by ale stranám mohli dát nejvýše jeden milion korun za rok. Podle odpůrců budou moci tento zákaz obcházet zástupci firem jako jednotliví sponzoři. Předmětem výtek bylo také to, že zákon neřeší prezidentskou kampaň a kampaň pro komunální volby. Dienstbier k tomu uvedl, že prováděcí zákon k volbě hlavy státu ještě nebyl přijat a že omezit výdaje na komunální kampaň by bylo obtížné kvůli rozdílné velikosti obcí.

První dubnová schůze Senátu dnes skončila. K dalšímu zasedání se senátoři sejdou za dva týdny.

Přílohy