ČSSD obhájila vítězství, komunisté posílili

15.10.2012

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 10 | autor: Petr Kozelka, Jana Pechová, Miroslav Homola


Přesvědčivým vítězstvím sociální demokracie skončily volby do krajských zastupitelstev na jihu Moravy a Vysočině. V obou krajích si výrazně polepšili komunisté.

Přestože ČSSD na jihu Moravy proti volbám před čtyřmi lety ztratila, může si opět v klidu vybírat, s kým vytvoří krajskou vládu. Jako sedláci u Chlumce naopak dopadla pravice, necelých deset procent pro ODS a jen těsně překročená pětiprocentní hranice pro TOP 09 a Starosty je velkým zklamáním pro jejich lídry. K volebním urnám přišlo necelých 38 procent voličů.

„Na výsledku jsme tvrdě pracovali nejen poslední týden, ale celé čtyři roky. Jsem velmi rád, že levicové a levostředové strany dostaly v našem regionu většinu hlasů a budou mít také většinu mandátů. Věřím, že vyjednáme dobrou koalici pro jižní Moravu,“ komentoval výsledky lídr sociálních demokratů Michal Hašek.

Na druhé místo katapultovali voliči s 18,65 % komunisty. „Uvidíme, jestli ČSSD zvolí cestu čistě levicové koalice, jak si přejí voliči, nebo jestli dá přednost koalici s KDU-ČSL, s kterými rovněž dá nadpoloviční většinu.

V každém případě to pro nás znamená posílení počtu členů klubu o třetinu, což zvýší jeho sílu i význam. Budeme předkládat a prosazovat návrhy prospěšné všem obyvatelům v kraji,“ řekl šéf komunistů Vojtěch Adam.

Proti minulým volbám si lidovci sice pohoršili, ale zisk 17,03 % je přesto uspokojil. „Jsem přesvědčený, že můžeme jednat o koalici v Jihomoravském kraji a myslím, že v ní máme co nabídnout. Trojkoalice s komunisty je však pro nás jako lidovce nepřijatelná,“ prohlásil předseda lidovců Stanislav Juránek.

Podle lídra ODS Jiřího Crhy je výsledek nejen na jižní Moravě, ale v celé republice především prohrou demokratický stran. „Výsledek volební účasti je důsledkem celospolečenské nálady, která je vytvářena třeba i uměle a i pod vlivem médií, což podle mého vyústilo v nárůst úspěšnosti komunistů,“ dodal.

Na Vysočině se rýsuje oranžovorudá koalice. Vítězná soc. dem se ziskem 17 křesel by spolu s komunisty, kteří dosáhli na 11 postů, vytvořili v 45členném zastupitelstvu pohodlnou většinu. S velkou koalicí, tzv. poměrným zastoupením stran, přitom nelze počítat: ochota ke spolupráci s komunisty se dá předpokládat jen v ČSSD.

Do zastupitelstva Kraje Vysočina se tentokrát dostalo o dvě strany víc než v roce 2008: celkem šest. Třetí lidovci posílili a při současných sedmi křeslech mají o dvě víc než posledně. ODS o šest míst přišla a zbylo jí jen pět mandátů. Do zastupitelstva se ještě dostalo pravostředové sdružení Pro Vysočinu (tři mandáty) a dvě místa zbyla na TOP 09 se starosty.

Uskupením na třetím až šestém místě též výrazně zamíchala vůle voličů s pořadím na kandidátkách. Největším překvapením u lidovců je vynesení někdejšího nestora porevolučních poslanců Jana Kasala z místa posledního náhradníka (50) na třetí mandát v pořadí. Kroužkování též změnilo sestavu ODS: lídra Otu Bence odsunul senátor Miloš Vystrčil, kterého voliči vynesli z 12. příčky až na první a mezi zastupitele voliči vytáhli také poslankyni Janu Fischerovou, která občanské demokraty podpořila až na 41. místě.

Pozici lídra změnili i voliči TOP 09. Na první místo vynesli oficiálního nositele největšího počtu vysokoškolských titulů Jaroslava Maxmiliána Kašparů.

Na Vysočině opět statistici zaznamenali nejvyšší volební účast v zemi jako v roce 2008. K urnám jich přišlo 41,05 procenta.

***

Zast. Jihomoravského kraje (65 míst)

Strana vol. výsledek v % zastupitelů
ČSSD 27,01 23
KSČM 18,65 16
KDU-ČSL 17,03 14
ODS 9,21 7
TOP 09 5,86 5

Zast. Kraje Vysočina (45 míst)

Strana vol. výsledek v % zastupitelů
ČSSD 29,26 17
KSČM 19,57 11
KDU-ČSL 12,33 7
ODS 10,29 5
Pro Vysočinu 6,38 3
TOP 09 22,14 2

Uvidíme, jestli ČSSD zvolí cestu čistě levicové koalice Vojtěch Adam, KSČM

Přílohy