ČSSD posílá k Ústavnímu soudu návrh na zrušení sKaret

02.02.2013

Právo | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | autor: (ČTK, svj)


Soc. dem. už dokončila návrh k Ústavnímu soudu na zrušení kontroverzních sKaret.
Podepsalo jej během jediného dne 51 senátorů, což předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v pátek označil za rekordní počet. Ústavní stížnost by rád předal osobně v polovině příštího týdne, chce se kvůli tomu sejít s předsedou soudu Pavlem Rychetským. „Jsme přesvědčeni, že to má velikou naději na úspěch, protože se prokazuje dnes a denně, že ten projekt sKaret nemá žádnou oporu v zákonech,“ uvedl Štěch. Podle něj je protiprávní smlouva s Českou spořitelnou jako provozovatelem sKaret, neboť zasahuje do soukromí příjemců dávek, což tento týden konstatoval i Úřad pro ochranu osobních údajů.
Ústavní stížnost byla podle Štěcha dokončena ve čtvrtek, tedy ve stejný den, kdy se Senát ztotožnil se snahou sociálních demokratů zrušit projekt sKaret zákonem. To ale ve Sněmovně zřejmě narazí na odpor vládní koalice, která projekt prosadila kvůli úspoře nákladů na výplatu sociálních dávek.
Podle senátorky za ČSSD Boženy Sekaninové senátorský návrh důsledně odstraňuje sKartu ze všech právních předpisů, obnovuje výplatu sociálních dávek převodem na bankovní účet příjemce nebo v hotovosti a obnovuje také průkazy pro zdravotně postižené.
„Celý projekt zavedení sKaret představuje jen další z řady nedostatečně připravených a překotných vládních experimentů,“ uvedla Sekaninová.

Krása: úřady hrozí, že dávky odeberou

Na stížnosti k Ústavnímu soudu se podílela Národní rada osob se zdravotním postižením.
Její předseda Václav Krása vyzval ministryni práce a sociálních věcí Ludmilu Müllerovou (TOP 09), aby vydávání sKaret zastavila. Organizace podle něj navíc chystá žaloby na pracovníky úřadů práce za to, že prý vyhrožují příjemcům dávek, že bez převzetí karty o dávky přijdou. Projekt sKaret stále řeší i antimonopolní úřad.
Štěch včera upozornil na to, že stížnost podepsali zástupci všech senátorských frakcí vyjma vládních stran a rovněž bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ), která měla zrušení sKaret ve svém volebním programu.
Návrh zákona pro zrušení sKaret pomohli ve čtvrtek v Senátu prosadit také dva ze sedmi zástupců ODS – Miloš Vystrčil a Milan Pešák.

Jsme přesvědčeni, že to má velikou naději na úspěch, protože se prokazuje dnes a denně, že ten projekt sKaret nemá žádnou oporu v zákonech Milan Štěch, šéf Senátu

Přílohy