ČSSD povede do voleb hejtman, komunisty Kováčik

15.08.2013

Mladá fronta DNES | 15.8.2013 | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: (ČTK)


VYSOČINA - V čele kandidátky ČSSD do předčasných parlamentních voleb bude na Vysočině současný hejtman Jiří Běhounek, který není členem strany. Na schůzi všech okresních předsedů proti němu nikdo neměl námitky. „V čele by ho mělo v pátek potvrdit předsednictvo strany,“ řekl krajský šéf sociálních demokratů Zdeněk Chlád.

Na volby se chystají i další strany. Kandidátku hnutí ANO povede na Vysočině do předčasných parlamentních voleb právní koncipientka, bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj a místopředsedkyně hnutí Věra Jourová. Komunisty povede do voleb současný poslanec Pavel Kováčik.

ODS na Vysočině zatím volebního lídra nemá. Pokud budou volby začátkem listopadu, měla by být kandidátka podle krajského předsedy a senátora Miloše Vystrčila schválena přibližně v polovině září. „V čele by měli být lidé známí, kteří za sebou nemají žádné průšvihy, a takové na Vysočině máme,“ řekl Vystrčil.

Pokud nebude kandidovat v Praze, postaví se podle něj zřejmě do čela vysočinské kandidátky ODS předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Zkušenosti s politikou mají také podle něj poslankyně Jana Fischerová, europoslanec Ivo Strejček, krajský lídr Ota Benc, primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal i někteří starostové. „Problém s obsazením čela kandidátky na Vysočině nemáme,“ dodal Vystrčil, jenž sám jako senátor kandidovat nebude.

O volebním lídrovi Strany zelených by měla tento týden rozhodnout krajská rada. V nejbližších dnech by měli mít o podobě kandidátky jasno také lidovci. TOP 09 by podle krajského předsedy Jiřího Blažka měla mít kandidátku připravenou do 20. srpna. Do konce měsíce by měli své kandidáty představit Zemanovci. O tom, zda se předčasných voleb na Vysočině zúčastní také Věci veřejné, rozhodne stranické grémium příští úterý.

Přílohy