Daňový balíček v Senátu

09.12.2020

Prima | 18:55 | Pořad: Hlavní zprávy


Eva PERKAUSOVÁ, moderátorka
--------------------
Do Senátu míří daňový balíček. Senátoři budou zítra hlasovat o daňových změnách, které zruší nejen superhrubou mzdu, ale i výrazně zvýší slevu na poplatníka.

Roman ŠEBRLE, moderátor
--------------------
To se ale nelíbí premiérovi ani ministryně financí a v zítřejším hlasování v horní komoře Parlamentu zřejmě senátoři daňový balíček s úpravami vrátí sněmovně.

Jaroslav GAVENDA, redaktor
--------------------
Superhrubá mzda. Nejzásadnější součástí daňového balíčku je podle ekonomů zrušení superhrubé mzdy. V praxi by to znamenalo, že v peněženkách lidí by zůstalo více peněz. Zrušením superhrubé mzdy by například zdravotní sestra s průměrným hrubým výdělkem 49 000 Kč hrubého uspořila měsíčně necelých 2,5 tisíce korun. A školní kuchař s průměrně hrubým výdělkem 24,5 tisíce korun by měsíčně uspořil 1 243 Kč. Daňová sleva na poplatníka. Sněmovnou prošel návrh Pirátů na zvýšení základní slevy na dani poplatníka, a to přibližně o 10 000 Kč ročně. A to se nelíbí premiérovi, prezidentovi ani ministryni financí, protože by to mělo podle nich negativní dopad na státní rozpočet. Ministryně Schillerová předpokládá, že se daňový balíček vrátí se senátní úpravou zpět do sněmovny.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/
--------------------
Věřím, že zítra se přímé senátní verze. Pevně věřím, že bude postavena na těchto základech tak, jak říkám. To znamená, bude mírnější k veřejných rozpočtům. Bude řešit kompenzace. Zachová sazby 15 a 23, které vlastně budou znamenat pro naše zaměstnance tisíce korun navíc. A hlasování v Poslanecké sněmovně by podle těch lhůt, které nemohou být překročeny, mohlo být někdy před Vánoci, to znamená nějakého 22. prosince. A pak samozřejmě záleží na panu prezidentovi.

Jaroslav GAVENDA, redaktor
--------------------
A co na daňový balíček říkají samotní senátoři?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Pro mě je hlavním principem, abychom ten celkový výpadek daňový, který hrozí, snížili. Aby tím pádem došlo k tomu, že to bude pro český stát zvladatelné.


Šárka JELÍNKOVÁ, předsedkyně senátorského klubu /KDU-ČSL/
--------------------
Snažíme se získat dohodu napříč ostatními kluby a vypadá to, že se rýsuje. Takže já to vidím jako reálné, že by se nám ta sleva na poplatníka, která opravdu o 3000 zvyšuje na příští rok a další 3000 v roce 2022, měla podařit prosadit na plénu.

Jaroslav GAVENDA, redaktor
--------------------
Ekonom Štěpán Křeček popisuje, co bude pro stát přijetí daňového balíčku znamenat.

Štěpán KŘEČEK, analytik BH Securities
--------------------
To, že bysme hospodařili v dalších letech deficitně, protože by se příjmy státu výrazně podvázaly. Na druhou stranu je to i trošku filozofická diskuze o tom, jestli chceme, aby více peněz měl stát, anebo více peněz měli občané.

Jaroslav GAVENDA, redaktor
--------------------
Prezident Miloš Zeman dál trvá na vetu daňového balíčku, pokud se nezmění. Jaroslav Gavenda a Pavlína Fabiánová, CNN Prima News.

Eva PERKAUSOVÁ, moderátorka
--------------------
Ministryně financí Alena Schillerová natočila video, v němž Čechy nabádá k pořízení netradičního vánočního dárku - státního dluhopisu. Podle ní jde o chytrý dárek, který nejen potěší ale také zajistí zhodnocení úspor. Ekonomům se však nápad příliš nezamlouvá. Třeba bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer na Twitteru napsal, že ministryně navrhuje, ať děti na Vánoce pomohou s vládnutím na dluh.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/
--------------------
Je to vlastně možnost získat si dluhopis od tisíce korun až do 5 000 000. Jsou 2 druhy. Je takzvaný vlastně reinvestiční a protiinflační. Největší zájem je o ten protiinflační, protože v podstatě zohledňuje míru inflace. Ten dluhopis obecně platí, že je na 6 let. Ale po roce vlastně se můžete nechat vyplatit, ale samozřejmě je ten úrok vypočítán na tu šestiletou lhůtu. A já jsem vyzvala české občany, aby to zvážili. Je to hezký dárek, kde zhodnotí a mohou potěšit přátele, rodinu. Mohou zhodnotit vlastně peníze.

Přílohy