Debakl Němcové: rodný kraj chce za předsedu ODS Fialu

13.01.2014

Mladá fronta DNES | Rubrika: Z domova | Strana: 2 | autor: Martin Vokáč


Regionální sněm ji nenominoval ani na místopředsedkyni

JIHLAVA Dny místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové ve vysoké politice jsou zřejmě sečteny. Regionální sněm strany v jejím vlastním kraji Vysočina ji nevybral do voleb nového vedení ODS. Nominaci na sjezd, který se koná příští víkend, místo Němcové dostal exministr školství Petr Fiala, který získal 41 ze 72 hlasů.
„Myslím si, že většina delegátů nevidí pozici předsedkyně ODS pro Miroslavu Němcovou jako ideální,“ řekl po volbě krajský šéf strany Miloš Vystrčil.
Němcová pak prohrála i souboj o místopředsedu – Vysočina poslala do volby Miloše Vystrčila a Petra Sokola.
Němcová sobotní propadák na jihlavském sněmu neunesla. Celý víkend nezvedala mobilní telefon a jen přes svou asistentku vydala strohé vyjádření: „Paní místopředsedkyně Miroslava Němcová se až do kongresu nebude k vnitřní situaci ODS, nominacím ani vlastnímu kongresu vyjadřovat.“
Miroslava Němcová byla v nejužším vedení ODS s přestávkami přes jedenáct let. Od června 2010 do prosince 2012 byla první místopředsedkyní. Po rezignaci Petra Nečase byla adeptkou na předsedkyni strany a při vládní krizi se o ní hovořilo i jako o možné premiérce.
Petr Fiala získal v Jihlavě už třetí nominaci na předsedu: vybrali ho také v Jihomoravském a Středočeském kraji.

Přílohy