Den památky obětí holocaustu

27.01.2022

ČT 24 | 12:00 | Pořad: Zprávy ve 12


Klára BAZALOVÁ, moderátorka
--------------------
Svět si připomíná Mezinárodní den obětí holocaustu. Přesně před 77 lety došlo k osvobození vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Během druhé světové války tam nacisté zavraždili nejméně 1 100 000 převážně židovských vězňů. Hlavní smuteční ceremonie se uskuteční v Německu, Polsku a Izraeli. A víc už se zpravodajem České televize v Polsku Lukáš Mathé. Lukáši, dobrý den. Jak si Polsko tedy výročí připomíná?

Lukáš MATHÉ, redaktor
--------------------
Tady ve Varšavě každoročně tradičně probíhá pieta na tomto místě, tzn. u pomníku povstalců ghetta, nejmasovější ozbrojené akce odporu proti nacistům během druhé světové války, která začala na jaře roku 1943. Hlavní pieta ale proběhne odpoledne, a to přímo v osvětimském koncentračním a vyhlazovacím táboře, kde, jak už zaznělo, nacisté vyvraždili přes 1 000 000 lidí mezi léty 1942 a 1945. Ten tábor byl osvobozen rudou armádou v lednu roku 1945. Na té pietě, která bude velmi omezená kvůli pandemii a nebudou tam podle všeho ani žádní politici, mají promluvit především přeživší lidé, kteří prošli koncentračním táborem v Osvětimi a očekává se, že budou znovu mluvit tak jako každý rok především o tom, že je nutné si holocaust připomínat, aby k němu už nikdy víc nedošlo. Ta pieta má každý rok nějaké výraznější téma. Letos jsou to první transporty do koncentračního vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Třeba loni se věnovalo především dětským obětem holocaustu.

Klára BAZALOVÁ, moderátorka
--------------------
Společnost nesmí přihlížet projevům jakékoliv agrese proti lidem kvůli jejich původu – na slavnostním setkání ke dni památky holocaustu se na tom shodli předsedové parlamentních komor Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová. Česko by podle vystrčila mělo zůstat bezpečnou zemí pro obyvatele židovské víry. Šéfka dolní komory pak mimo jiné odsoudila počínání odmítačů očkování proti koronaviru, kteří si připínají symbol židovské hvězdy a staví se tak naroveň obětí nacistického vyhlazování.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Židé v České republice vnímají Českou republiku jako zemi, která je pro ně bezpečná, která se k nim chová příznivě. Velmi si toho vážím a věřím a uděláme všechno pro to, aby tomu tak bylo i nadále.


Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky /TOP 09/
--------------------
Jako společnost bychom proto měli důsledně odmítat jakékoliv formy agrese, včetně té verbální. Nesmíme mlčky přihlížet tomu, že je někdo ponižován, zesměšňován či dokonce napadán kvůli své jinakosti.

Přílohy