Diplomatická krize mezi ČR a Ruskem

22.04.2021

ČT 24 | 22:00 | Pořad: Události, komentáře


Michal KUBAL, moderátor
--------------------
Pane Vystrčile, když vezmu čistě jenom matematické skóre 81 ruských diplomatů, 20 českých, to úplně nevypadá jako triumf z pohledu Moskvy. Je to podle vás konec té první fáze?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
To já nevím, protože to chování z ruské strany bývá často nevypočitatelné. V tuto chvíli jsem rád, že se Česká republika chová sebevědomě, že jsme dosáhli takzvané striktní parity. A co se týká senátu, tak ten dlouhodobě tento způsob chování české diplomacie podporoval. My jsme v usnesení českého senátu včera dokonce podpořili i variantu, kdyby se šlo na jednoho diplomata z každé strany. Já jsem dneska rozesílal dopisy na všechny předsedy parlamentu členských zemí Evropské unie a NATO s prosbou nebo s žádostí o to, aby byli solidární a podpořili Českou republiku, protože to není zdaleka jenom o České republicen, ale i o celé demokratické části světa, tudíž uvidíme. Na tu vaší otázku odpověď neumím, protože to je rozhodnutí Ruské federace, nikoliv moje, co se bude dít dál.


Michal KUBAL, moderátor
--------------------
Ptal jsem se na to, jak to vnímáte, jak si vysvětlujete tento krok, který byl do značné míry překvapivý. Vy sám jste zmínil, že česká diplomacie se možná připravila na to, že se sníží možná až na počet 1 a 1 počet diplomatů, pokud by tedy nedošlo úplně k vypovězení velvyslance. Navzdory tomu teď Rusko ve chvíli, které se asi nedá úplně označit jako vítězství z hlediska Moskvy, neeskaluje dál tuto krizi.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Kdybych to měl charakterizovat, tak je to takový opatrný optimismus, opatrné pozitivní vnímání, protože se zdá, že jsme se vlastně dostali do situace, na kterou, když to zjednoduším, vlastně jsme dlouho čekali a měli jsme se o ni snažit už dříve, a to je, abychom vystavili ty diplomatické vztahy na rovnoprávných, rovnocenných, rovných základech, to znamená, aby ten počet diplomatů, jak v Moskvě, tak v Praze byl stejný. Nebylo tomu tak. Je to dáno historicky, je to dáno naším přístupem, který jsme kdysi aplikovali a nyní dochází k tomu, co si myslím, že je správné a pokud to v tuto chvíli Ruská federace akceptuje nebo vlastně sama tím svým rozhodnutím v tuto chvíli potvrzuje a znovu říkám, že nevím, zda zatím ještě není něco dalšího, tak to vidím jako dobrý základ pro to, abychom zase postupně mohli nějakým způsobem ty vztahy třeba zase rozvíjet, až se ty věci nějakým způsobem vysvětlí. A jak říkám, jsem velmi opatrný v tom předjímání toho, co bude.


Michal KUBAL, moderátor
--------------------
Pane Vystrčile, jak vy vyhodnotíte ten postup české diplomacie? Pochvala za razanci to zaznělo velmi často, na druhé straně pochybnosti možná o té lhůtě, která tam byla.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já teda na úvod hlavně bude ještě trochu reagovat na to, co říkal pan Okamura. Já upozorňuji, že to byl premiér České republiky a první vicepremiér, kteří vystoupili a řekli, že existují jednoznačné důkazy pro důvodné podezření, že na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích se podílely ruské tajné služby. Já budu pokračovat. Teď, co chci říct. Chci říci, že toto sdělili lidé - vicepremiér Hamáček za zahájil své věty slovy: Velmi mě mrzí, že se zhorší vztahy s Ruskem. Je to člověk, který vždycky prosazoval dobré a úzké vztahy s Ruskem. Premiér Babiš, člověk závislý na tom, co udělá Miloš Zeman. Kdo je Miloš Zeman? Člověk, který vždy prosazoval úzké a dobré vztahy s Ruskem. A tito lidé za souhlasu a podpory Miloše Zemana řekli, že jako adekvátní v tuto chvíli vidí, aby bylo vyhoštěno 18 ruských diplomatů, agentů. A stalo se tak. Nyní tedy přichází pan Okamura a říká, že je mu to divné, že si myslí, že proto nejsou pořádné důkazy, a přitom ti, co to celé vyvolali, akcelerovali a navrhli provést, jsou lidé, kteří vždycky buď chtěli přímo dobré vztahy s Ruskem, anebo byli závislí na těch, co chtějí dobré vztahy s Ruskem, tím myslím pana premiéra. A to nemá vůbec logiku, aby tady někdo něco vymyslel, co není pravda a o čem byl nebyl přesvědčen, protože by popíral sám sebe. Takže já nevím, co tady vzniká za podivné konstrukce. Je pravdou, že my přesně nevíme, jaké všechny důkazy, protože to v tuto chvíli ty orgány, které to ošetří, mají. Ale jestli chceme všechno zpochybňovat a všechno chceme na vlastní oči vidět, tak potom se můžete stát muškou, která bude létat a sedat si na nos těm, co vyšetřují.


Michal KUBAL, moderátor
--------------------
Poprosím krátce k té otázce. Pochválil byste českou diplomacii za těch několik dnů, které uplynuly od soboty?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
No, já se musím trošku přiklonit k tomu, co říkala paní poslankyně Charanzová, která mimochodem si zaslouží poděkování za to, co provedla za práci, že se mi zdá, že začátku česká diplomacie do toho nešla s takovou razancí, kterou by si zasloužilo, protože pokud chceme podporu spojenců, tak o ni musíme požádat. Já sám jsem jednal například online s představiteli komorové čtyřky, velmi tam už byla razantní a jasná podpora Slovenské republiky. Teď se zdá, že se ty věci konečně vyjasnily, že to někdo začal řídit a že skutečně česká diplomacie, která má velmi dobré profesionály na pozicích velvyslanců, začíná plně fungovat a vypadá to, že na to spojenci pozitivně reagují, tak doufám, že se to podaří dotáhnout do takového konce, aby skutečně Rusko vidělo, že proti němu nestojí Česká republika, ale demokratická část světa.

 

Celý záznam všech rozhovorů k tématu.

Přílohy