Diplomatické spory s Čínou kvůli Taiwanu

27.06.2020

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Michal KUBAL, moderátor
--------------------
Čínský velvyslanec v Česku Čang Ťien-min v rozhovoru pro ČTK znovu vyjádřil nesouhlas s cestou předsedy Senátu Miloše vystrčila nad Taiwan. Mimo jiné řekl, že nevidí důvod, proč by Peking a Praha trvaly na ničení vzájemných vztahů. Čína je podle něj ochotná podporovat partnerství na základě respektu a nevměšování do vnitřních záležitostí druhé strany.

redaktor/citace: Čang Ťien-min, čínský velvyslanec v ČR
--------------------
Nesmyslné politické konfrontace nám nepomůžou ani vyřešit pandemickou situaci, ani urychlit obnovu ekonomiky po pandemii. Pouze poškodí vztahy mezi oběma zeměmi a zájmy podniků a občanů obou zemí.

Michal KUBAL, moderátor
--------------------
Čína se ostře vymezila proti cestě nad Taiwan, už když ji plánoval Jaroslav Kubera. Před misí obdržel na Hradě varovný dopis. I to je podle Miloše vystrčila jedním z důvodů, proč on nakonec pojede. Upozorňuje i na dobré ekonomické vztahy s Taiwanem.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Je to cesta, která má napomoci hospodářské spolupráci mezi Taiwanem a Českou republiku jako mezi dvěma demokratickými zeměmi, a zejména právě v těch hi-tech technologiích, těch věcech, které nám přinesou svobodnou a chytrou spolupráci.

Přílohy