Dnešní děti u počítače tloustnou. K hubnutí jim může napomoci třeba dětský oddíl

20.08.2013

Havlíčkobrodský deník | 20.8.2013 | Rubrika: U nás doma | Strana: 10 | autor: Eva Fruhwirtová


Vysočina – Každé páté dítě v České republice má nadváhu nebo je dokonce obézní, ukazují aktuální výzkumy. Volný čas totiž tráví děti doma u počítačů, což se negativně projevuje nejen na jejich fyzickém zdraví, ale také ve stále se snižující schopnosti sociální komunikace. Přitom existuje i jiný způsob trávení volného času: ve společnosti vrstevníků v různých dětských oddílech a organizacích. V první polovině září se ve všech pěti okresních městech Vysočiny představí čtyřicet neziskových organizací, které se dětem a mládeži věnují.

„Naším cílem je ukázat rodičům a dětem širokou škálu možností, jak trávit volný čas. Na jednom místě v jeden den budou k dispozici nejrůznější volnočasové organizace. Rodiče budou mít možnost se blíže seznámit s jejich činností a děti si zároveň budou moci vyzkoušet některé z jejich aktivit,“ přibližuje za organizátory Jan Burda, který je zároveň předseda krajské Rady dětí a mládeže. A dodává: „Chceme rodičům usnadnit rozhodování a především je přimět k tomu, aby jejich děti trávily volný čas smysluplně.“

Současným negativním trendem je, že dětí přihlášených do celoročně fungujícího oddílu nebo kroužku ubývá. Jednou z příčin je i to, že rodiče se o náplň volného času svých dětí nestarají, stačí totiž zapnout počítač nebo televizi a je klid.

Dětem se věnují desítky organizací

Přitom na Vysočině fungují desítky organizací, které se věnují volnočasovým aktivitám pro děti a mládež a nabízejí zajímavý program a možnost na vlastní kůži zažít opravdové dobrodružství.

Pokud se nějaký rodič rozhodne přihlásit své dítě do oddílu či kroužku, je podle Burdy důležité věnovat trochu času jeho výběru. „Rodiče by se s organizací a vedoucími měli seznámit, aby věděli, co je její náplní a kam budou dítě posílat,“ radí Jan Burda. Důležité je také přizpůsobit výběr kroužku povaze a schopnostem dítěte.

Mnoha rodičům se může zdát, že výsledky takové pravidelné výchovy jsou pro ně nezajímavé. „Zapojení se do nějakého oddílu je pro dítě zkušenost, která se neprojeví hned druhý den. Trávení volného času s vrstevníky při společném programu se zúročí až časem. V budoucnosti však budou z této zkušenosti děti těžit,“ tvrdí Jan Burda.

Děti se mohou během školního roku zapojit do nejrůznějších aktivit – mohou chodit do přírody, jezdit na vodu, věnovat se modelařině, chovat exotická zvířata, spát pod stanem nebo širákem a dělat celou řadu dalších zajímavých věcí.

Záštitu nad projektem Volný čas není nuda, jehož cílem je propagovat volnočasové aktivity dětských organizací, převzal senátor Miloš Vystrčil a starostové pěti okresních měst, kde se prezentace budou konat. Mediální podporu poskytuje projekt Dobrá média.

Více informací: http://http://www.volnycas-vysocina.cz
cz. Jan Burda, 777 750 131, predseda@rdmkv.cz


Kde se organizace představí lidem: ­ V Pelhřimově u IV. Základní školy v neděli 1. září od 14:00 do 18:00. ­ V Havlíčkově Brodě v parku Budoucnost v pondělí 2. září od 14:00 do 17:30. ­ Ve Žďáře vedle kulturního domu v pátek 6. září od 14:00 do 17:30. ­ V Třebíči na louce na Hrádku v sobotu 7. září od 14:00 do 18:00. ­ V Jihlavě v areálu dětského hřiště Na skalce (Telečská ulice) v pondělí 9. září od 14:00 do 17:30.

Přílohy