Do boje proti EET se zapojují i senátoři

30.11.2016

Slovácký deník | Rubrika: Náš kraj | Strana: 6 | autor: (vad)


Uherské Hradiště – Zastavit chaos kolem elektronické evidence tržeb (EET) chtějí kromě poslanců také senátoři. Místo dalších výjimek a úprav však navrhují přímo zrušení EET. Dnes v Senátu představí vlastní návrh zákona, jehož přijetím by došlo ke kompletnímu zrušení zákona o EET.
„Všechny pokusy přimět vládu k tomu, aby používala zdravý rozum a aby EET například alespoň odložila, selhaly. Proto nezbývá nic jiného, než navrhnout její zrušení. Dnes již není jiná cesta. Vývoj posledních dnů a především snaha prosadit některé změny a nepochopitelné diskriminační výjimky na poslední chvíli mne jen utvrzují v přesvědčení o tom, že jde o špatný zákon, navíc lajdácky připravený. V ohrožení jsou přitom desítky tisíc podnikatelů a nepřímo i jejich zaměstnanci. A jejich osud nám nemůže být lhostejný,“ uvedl Ivo Valenta, senátor za Stranu soukromníků ČR, která od začátku zavedení EET ostře kritizuje.

ŘADA NEDOSTATKŮ

Návrh na zrušení EET se chystá senátor Ivo Valenta předložit spolu se senátory z klubů ODS a STAN. Reagují tak na řadu věcných i principiálních nedostatků, které zákon obsahuje a které mu byly vytýkány. Tím zásadním je především fakt, že v případě EET si nástroj kontroly musí na své náklady pořizovat sami živnostníci.
„Přikázat podnikatelům zákonem, aby ze svých prostředků namísto státu investovali peníze a práci do nástrojů, které následně využije výhradně stát k jejich kontrole, je vrcholem státní arogance,“ uvedl k této věci další z předkladatelů, předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil spolu s tím, že považuje za absurdní, že za technické nedostatky a výpadky systému nenese zodpovědnost ministerstvo financí, jak by se dalo čekat, ale nepochopitelně sám podnikatel. „EET mu tak způsobí náklady navíc, které nebudou žádným způsobem kompenzovány. Samostatnou kapitolou a důkazem špatné připravenosti zákona ze strany ministerstva financí je také existující nejistota, kterou vyvolávají například různé úvahy a prohlášení ministra Babiše o chystaných změnách a úlevách. Ti, na které se zákon v první vlně vztahuje, nemohou totiž na nic čekat a musí vše již dnes zaplatit ze své vlastní kapsy,“ doplnil předseda Miloš Vystrčil.
Podle senátora Iva Valenty je pak důležitá také otázka zabezpečení dat, která bude stát shromažďovat zastaralým systémem, a nebude tedy možné vyloučit jejich zneužití.
A zneužitelnou je podle něj také možnost storna a oprav evidence, která v zákoně není omezena.
Stejně tak přinese řadu komplikací i evidence spropitného pro číšníky.
Předseda senátorského klubu STAN Jan Horník pak vidí problém rovněž ve způsobu realizace elektronické evidence tržeb, která vznikla bez řádného výběrového řízení, ačkoliv jde o investici v řádu stovek milionů korun. „Stát vyžaduje od občanů a podnikatelů dodržování pravidel a čitelnost. I obce jsou popotahovány za kdejakou nejasnost či chybu při výběrových řízeních. A takto velká zakázka je zde zadána bez otevřené soutěže a navíc dle veřejně dostupných informací i bez souhlasu příslušných poradních orgánů vlády. To považuji za nehoráznost a pokrytectví,“ uvedl Jan Horník.
„Dlouhodobě tvrdím, že zákon přinese více škody než užitku. Jako takový by proto měl být co nejdříve zrušen. Navíc ho žádná z vládních stran neměla ve svém volebním programu.
Vím, že se jedná o běh na dlouhou trať, ale boj rozhodně nevzdám,“ řekl iniciátor zákona o zrušení EET Ivo Valenta.
Současně zmínil i slovenskou zkušenost s evidencí tržeb, kdy byla odhalena manipulace se softwarem registračních pokladen. Organizátory těchto podvodů byly přímo servisní společnosti pokladen a způsobily daňové úniky v řádu miliard korun.

Přílohy