Do obýváku úřady nepolezou, říká o kontrole kotlů ministr

20.10.2016

Jihlavský deník | Rubrika: Česká republika | Strana: 8 | autor: Jan Klička


„Čím topíte?“ zeptají se už příští rok úředníci přímo u vás doma. Senát schválil zákon o ochraně ovzduší.

Konec spalování odpadků, nebo jen další možnost sousedského šikanování?
Až praxe ukáže.
Senát včera schválil ostře sledovanou novelu zákona o ochraně ovzduší. Pokud svůj podpis připojí i prezident, budou moci úředníci obcí s rozšířenou působností už od ledna 2017 vstupovat přímo do obydlí a kontrolovat pomocí stěru spalinových cest (komína) či rozboru popela, zda lidé nepoužívají zakázané palivo, jehož spalování zamořuje okolí rakovinotvornými látkami.
Lidem, kteří takto zamořují okolí, bude nově hrozit pokuta 50 tisíc korun.
Jak to bude vypadat, až úředník zaklepe na dveře? „Nebudou to žádné přepadovky, ani tam nepřijde komando,“ ujišťoval včera senátory ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

PRVNÍ VAROVÁNÍ

Úředníci nepřijdou jen tak. Majitel domu dostane písemné upozornění, že se objevily stížnosti. Když nenastane náprava, přijde kontrola. Kromě úředníka z odboru životního prostředí by na místní šetření mohl dorazit i odborný technik a krajním případně i městský policista. Podnět ke kontrole vzejde buď přímo od úředníků (hlavně u notorických „čmoudilů“), ale může jít i o udání od lidí či firem.
Ovšem nikoliv anonym, úředníci se ke kontrole rozhodnou až na základě důkazů.
Třeba videozáznamu čoudícího komína – aspoň 30minutové délky. V potaz se budou brát i svědectví lidí v okolí.
Samotný průběh je dán zákonem o kontrole. „Kontrolor nevstoupí jinam, než ke kotelně a skladu paliva, kde bude moci odběrem popela zajistit důkazy, které by obstály ve správním řízení,“ popsal ministr Brabec. Žádné běhání po obýváku tak podle něj nepřipadá v úvahu. Když úředníky dovnitř nepustíte, beranidlem se dovnitř nevpáčí, ale připravte se na pokutu až 50 tisíc korun.
Právě možné prolomení domovní svobody včera pranýřovali hlavně opoziční senátoři. „Ti, kteří topí například PET lahvemi, musí být postiženi. Dnešní technologie už ale umožňují odebrat vzorky zvenčí. Pravomoc svévolně vniknout do domu nemá ani policie, není proto možné, aby úředníci takovou možnost měli,“ zlobil se jihlavský senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil. Poukázal i na to, že lidé často neumějí správně topit, což má za následek optické „zadýmení“ okolí. Pravicová opozice už v rámci sněmovního projednávání uvedla, že zákon napadne u Ústavního soudu. S tím ale ministr počítá. „V novele se nám podařilo najít rovnováhu mezi dvěma ústavními právy, právem na nedotknutelnost obydlí a právem na příznivé životní prostředí, což potvrdilo mnoho ústavních právníků,“ hájí zákon ministr Brabec.

HÁDKY SOUSEDŮ

Senátor Jiří Vosecký (Starostové za Liberecký kraj) pak poukázal na administrativu. „Jako starosta jsem byl zvyklý řešit sousedské spory, vím, co to je, a nyní starostové nebudou dělat nic jiného,“ varoval Vosecký s tím, že efektivnější by bylo na komíny eventuálních hříšníků instalovat čidla, která by ohlídala „čistotu“ kouře.
Podle ministra Brabce se ale počty sousedské šikany nezvýší, kdo si stěžoval na souseda, činí tak už nyní.
Pokud jde o důkazy spalování odpadků, čidla nebo venkovní měření podle Brabce nejsou samospásná. „Odebrání vzorku popela je dosud zatím jedinou spolehlivou metodou jak prokázat pálení zakázaných paliv,“ uvedl.
„Například usazení dronu na komín s cílem změřit emise je samo o sobě vstupem do soukromí podobně, navíc ani tento způsob případného změření emisí není nenapadnutelný,“ upozornil.
Kontroly přímo v domácnostech jsou podle něj běžné i v okolních zemích, včetně Polska, kde je topení pevnými palivy velmi rozšířeno.
Někteří starostové větších obcí v ČR ale už nyní poukazují na to, že nebudou mít dostatečnou personální kapacitu, aby kontrolovali nepoctivce večer a o víkendech, kdy často ke spalování odpadků – pod rouškou tmy – dochází.

Přílohy