Do senátních voleb na Jihlavsku půjde za lidovce historik Stehlík

03.02.2016

Zpravodajství ČTK | 13:03 | Rubrika: Politika - Jihlavský kraj | autor: vst


 Jihlava 3. února (ČTK) - V podzimních senátních volbách na Jihlavsku bude za lidovce kandidovat historik Michal Stehlík. Jména už zveřejnily i některé další strany. Kandidátem TOP 09 a zelených bude náměstek jihlavského primátora Milan Kolář. Proti senátorovi za ODS Miloši Vystrčilovi by se měl postavit i primátor Jihlavy Rudolf Chloupek z ČSSD. Kandidáti dalších stran budou známi koncem února nebo v březnu.


 Lidovci dnes představili svého kandidáta novinářům v Jihlavě. Nestraník Stehlík žije v Dačicích na Jindřichohradecku. Je náměstkem ředitele Národního muzea a působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Je rovněž členem Rady Českého rozhlasu, na tuto pozici se ale kvůli volbám chystá rezignovat. "Ve chvíli reálné zákonné registrace kandidáta, což je nejpozději 66 dní před volbami, budu radu opouštět," řekl.

 Lidovci se ještě pokusí získat pro Stehlíka podporu dalších stran. "Určitě zkusíme Starosty a nezávislé," řekl Petr Piáček, předseda KDU-ČSL na Jihlavsku. Lidovci se prý zeptají i TOP 09 a Strany zelených. "Pokud víme, kandidáta již mají, ale není ještě schválen. Tak se budeme ptát, jestli náhodou své stanovisko nechtějí přehodnotit," řekl.

 TOP 09 na Vysočině uzavřela v prosinci se Stranou zelených memorandum o spolupráci v senátních volbách na Jihlavsku. Jejich společný kandidát Milan Kolář (bezpartijní) je pořadatelem festivalu Prázdniny v Telči a dalších kulturních akcí. V jihlavském zastupitelstvu je za uskupení Forum Jihlava. Jeho kandidaturu dnes potvrdil krajský manažer TOP 09 Michael Kubík.

 Kandidaturu jihlavského primátora Chloupka už projednaly orgány ČSSD. O návrhu budou ještě korespondenčně hlasovat členové strany ve volebním obvodu. Výsledky hlasování by měly být známé do konce března. Uvedla to Hana Andělová, tajemnice Krajského výkonného výboru ČSSD na Vysočině.

 Senátorské křeslo bude na Jihlavsku obhajovat občanský demokrat Vystrčil, někdejší hejtman Vysočiny. "Mám nominaci, kterou jsem přijal," řekl dnes ČTK.

 Hnutí ANO zveřejní svého kandidáta na Jihlavsku zřejmě koncem měsíce. O vybraném kandidátu KSČM bude ještě jednat ústřední výbor strany, jméno by mohlo být zveřejněno v březnu.

 Do senátního obvodu číslo 52 patří okres Jihlava a východní část jihočeského okresu Jindřichův Hradec. Před šesti lety v tomto obvodu kandidovalo do Senátu osm lidí. Ve druhém kole zvítězil Vystrčil se ziskem 59,37 procenta hlasů nad sociálním demokratem Vratislavem Výborným.

Přílohy