Do senátních voleb se v obvodu Jihlavy přihlásilo devět kandidátů

02.08.2016

Zpravodajství ČTK | 17:41 | Rubrika: pol pod for


Jihlava 2. srpna (ČTK) - Do letošních senátních voleb se ve volebním obvodu Jihlava přihlásilo devět kandidátů, zatímco před šesti lety v tomto obvodu usilovalo o vstup do Senátu osm lidí. Funkci bude podle očekávání obhajovat senátor Miloš Vystrčil z ODS, někdejší starosta Telče a bývalý hejtman Vysočiny. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytli mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis a zástupci navrhujících stran. Do senátního obvodu číslo 52 patří okres Jihlava a východní část jihočeského okresu Jindřichův Hradec. Termín pro podání přihlášek skončil dnes v 16:00.

Vystrčil má podle jeho zmocněnce Jaroslava Makovce kromě ODS také podporu hnutí Starostové pro občany, strany SNK-ED a Strany soukromníků České republiky. Za sociální demokraty se bude ucházet o křeslo senátora primátor Jihlavy Rudolf Chloupek.
O místo v Senátu bude na Jihlavsku bojovat rovněž historik a náměstek ředitele Národního muzea Michal Stehlík, který je kandidátem KDU-ČSL. Hnutí ANO nasadilo do senátních voleb jihlavského ortopeda Zdeňka Faltuse. Kandidátkou KSČM je právnička Helena Vrzalová z Brtnice na Jihlavsku.
Přihlášku na jihlavský magistrát podala také koalice složená z TOP 09 a zelených, jejímž kandidátem je Milan Kolář, náměstek primátora Jihlavy a pořadatel mnoha kulturních akcí.
Hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) přihlásilo do voleb jednatele společnosti Petra Paula. Za Korunu Českou (monarchistickou stranu Čech, Moravy a Slezska) kandiduje Jiří Nápravník ze Světlé nad Sázavou, odborník na informační technologie. Za Moravany kandiduje jihlavský důchodce Zdeněk Kučírek.
V roce 2010 v tomto obvodu kandidovalo do Senátu osm lidí. Ve druhém kole zvítězil Vystrčil se ziskem 59,37 procenta hlasů nad sociálním demokratem Vratislavem Výborným.
 

navrhuje kandidát 2016 kandidát v roce 2010
ANO ortoped Zdeněk Faltus -
ČSSD primátor Jihlavy Rudolf Chloupek bývalý primátor Jihlavy za ODS Vratislav Výborný
KDU-ČSL historik Michal Stehlík bývalý poslanec Jan Kasal
KSČM právnička Helena Vrzalová jihlavský zastupitel Pavel Šlechtický
ODS + Starostové pro občany 
+ SNK ED + Strana soukromníků ČR
senátor Miloš Vystrčil bývalý hejtman Miloš Vystrčil
Svoboda a Přímá demokracie - Tomio Okamura jednatel společnosti Petr Paul -
TOP 09 + zelení náměstek primátora Jihlavy Milan Kolář ředitelka jihlavské psychiatrické léčebny Zdeňka Drlíková
Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska) Jiří Nápravník -
Moravané Zdeněk Kučírek -

zdroj: zástupci volebních stran

Přílohy