Do Senátu zavítal předseda Spolkové rady Německa Reiner Haseloff

22.09.2021

senat.cz | 16:13 | Autor: Sue Nguyen


Ve Valdštejnském paláci přivítal předseda Senátu Miloš Vystrčil předsedu Spolkové rady Německa Rainera Haseloffa. Tématem česko-německého meziparlamentního setkání v Hlavním sále byla zejména budoucnost energetiky v kontextu boje s klimatickými změnami a zároveň při udržení stabilní ekonomiky a konkurenceschopnosti Evropy. Za českou stranu se jednání účastnili také 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička, místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová a senátoři Tomáš Czernin, David Smoljak a Miroslav Balatka.

„Musím říct, že mám z jednání velmi dobrý pocit a nabyl jsem dojmu, že jsme připraveni problémy, které dnes máme, společně řešit. Shodli jsme se na tom, že důležitá pro naši budoucnost je stabilita našeho hospodářství,“ říká předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Vedle otázky energetiky a způsobů, jak postupně nahrazovat uhelné zdroje mj. jadernými zdroji, se předsedové českého Senátu a německého Bundesratu shodli na potřebě využití řeky Labe jako vodní cesty, která umožňuje přepravu obchodních nákladů.

Přítomní senátoři a senátorka využili setkání s Reinerem Haseloffem, který je zároveň premiérem spolkové země Sasko-Anhaltsko, k položení podrobnějších otázek ohledně německé zkušenosti s transformací od fosilních paliv. Zajímali se také o početnou komunitu Čechů žijících a studujících v Německu a o komunitu Lužických Srbů žijících zejména v Sasku.

 

Odkaz na článek.

Přílohy