Do vedení Senátu kandidují Bárek, Horská, Kubera a Šesták

16.11.2016

Zpravodajství ČTK | 12:08 | Rubrika: for pol pod


Praha (ČTK) - Na čtyři místopředsednické pozice ve vedení Senátu kandidují na dnešní ustavující schůzi Ivo Bárek (ČSSD), Miluše Horská (za KDU-ČSL), Jaroslav Kubera (ODS) a Jiří Šesták (za Starosty). Na rozdělení pozic se už dřív dohodli předsedové pěti senátních frakcí, očekává se, že volba místopředsedů by měla být hladká. Předsedou Senátu byl znovu zvolen Milan Štěch (ČSSD).
Sociální demokrat Bárek a Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislých místa ve vedení Senátu obhajují. Šesták z klubu Starostů má obsadit křeslo po Zdeňku Škromachovi (ČSSD), který mandát ve volbách ztratil. Kubera má nastoupit za Přemysla Sobotku (ODS), jenž se v říjnových volbách o místo senátora už neucházel.
S nominačním projevem vystoupil před senátory jen Šesták. Uvedl mimo jiné, že by se zaměřil na prezentaci práce horní komory a jejích členů. Ohradil se vůči názorům některých politiků, kteří by Senát zrušili. Jsou podle Šestáka nebezpečné, Senát je podle něj potřebný pro fungování ústavního systému. Pro zvýšení volební účasti se chce Šesták zasazovat o zavedení elektronických voleb, otestovat by se podle něho mohly už za dva roky.
Volbu Horské doporučil plénu předseda lidoveckého klubu Petr Šilar, vyzdvihl její angažmá ve zdravotnictví a v sociálních věcech. Totéž učinil v Kuberově případě šéf frakce občanských demokratů Miloš Vystrčil. Poznamenal, že je-li třeba zvýšit povědomí o fungování Senátu, pak Kuberovo zvolení místopředsedou bude určitě tou správnou volbou. Úspěšný teplický primátor je znám svou otevřeností, provokativností a nekonformním přístupem.
Výsledky volby místopředsedů budou oficiálně oznámeny po polední přestávce.

Přílohy