Dodržujme své principy a hodnoty namísto počítání grošů. Na Taiwan pojedu.

09.06.2020

senat.cz | Autor: Sue Nguyen


9. června 2020, Praha. Předseda Senátu Miloš Vystrčil na úterním tiskovém briefingu oznámil, že na přelomu srpna a září uskuteční cestu na Taiwan. Cesta je podle něj správná jak pro rozvoj české ekonomiky, vzdělání, vědy a kultury, tak z hlediska toho, jak se k sobě demokratické země mají chovat. Senát má spolupracovat s těmi, kteří jsou ochotni být skutečnými partnery České republiky.

Ve svém vystoupení Miloš Vystrčil zdůraznil, že své rozhodnutí učinil také z vnitrostátních důvodů: „Během debaty o mé cestě na Taiwan se vlastně ukázalo, že se nám sem do České republiky vrací hodnotový střet, který jsme v roce 1989 vítězně vybojovali. Střet mezi základními hodnotami a principy, na kterých fungujeme. Suverenita, nezávislost, vláda práva, svoboda, demokracie s něčím, co jsem nazval počítáním grošů.“

„Buď budeme držet své principy a své hodnoty, anebo budeme počítat groše. A pokud já pojedu na Taiwan, tak se přikláním k tomu, abychom dodržovali své hodnoty a principy. A abychom přestali počítat groše, protože jednou bychom mohli zjistit, že už vůbec žádné nemáme,“ řekl předseda Senátu.

Miloš Vystrčil také poděkoval svým kolegům ze senátorských lavic za to, že jej napříč politickými kluby významně podpořili: „Senátorky a senátoři si uvědomují, že český Senát je skutečně tělesem, které hájí svobodu, demokracii, nezávislost. Že je tělesem, které je schopné myslet na budoucnost této země, i když to v daný okamžik není populární a může za to býti kritizován. Velmi bych uvítal, kdyby to třeba více rezonovalo i ve veřejném prostoru.“

Na webových stránkách Senátu je k dispozici kompletní videozáznam z tiskového briefingu i textový záznam z projevu předsedy Senátu.

 

Přílohy