Dohodnutá koalice na Vysočině

25.10.2016

ČT 1 | 18:00 | Pořad: Události v regionech - Praha


Bohumil KLEPETKO, moderátor
--------------------
Události v regionech. Dobrý večer. Vysočinu nakonec přece jen povede 4koalice sociální demokracie, hnutí ANO, ODS a hnutí Starostů pro Vysočinu tak, jak bylo předem ujednáno. Krajští lídři těchto 4 stran a hnutí dnes v Jihlavě podepsali koaliční dohodu. Z ní vyplývá, že většinu v krajské radě bude mít sociální demokracie, a že hejtmanem Vysočiny už po třetí volební období bude její krajský lídr Jiří Běhounek.

Radovan DANĚK, redaktor
--------------------
Po 8 letech konec jednobarevné menšinové vlády sociálních demokratů s podporou komunistů. Na Vysočině jdou do krajské rady 4 strany a hnutí bez KSČM. ČSSD bude mít v radě většinu 5 křesel. Obsadí funkci hejtmana a bude řídit resorty zdravotnictví, školství, dopravy, zemědělství. Hnutí ANO bude spravovat majetek a finance a řídit resort sociálních věcí. Starostové pro Vysočinu a ODS získaly posty náměstků hejtmana pro regionální rozvoj a pro kulturu.

Jiří BĚHOUNEK, staronový hejtman Kraje Vysočina /nestr. za ČSSD/
--------------------
V koaliční dohodě je jasně řečeno, že žádné uvolněné další posty nebudou.

Miloš VYSTRČIL, senátor a předseda krajské rady strany /ODS/
--------------------
Pokud my jsme chtěli, a to je velmi důležité, aby nadále nepokračovala spoluvláda komunistů v tomto kraji, trvala už 8 let, tak jsme jiné řešení než toto, které jsme dneska podepsali neviděli.


Radovan DANĚK, redaktor
--------------------
U ODS  přitom ještě včera večer hrozilo, že do krajské rady nenastoupí. Nikdo z pěti nově zvolených zastupitelů totiž nechtěl do uvolněné funkce. Nakonec ale bude náměstkyní pro kulturu bývalá starostka Havlíčkova Brodu, poslankyně Jana Fišerová.

Jaromír KALINA, opoziční krajský zastupitel /KDU-ČSL/
--------------------
Je to o tom, že jde o přednostně udržení postů a v pozicí v kraji. My jsme se vůbec během těch 14 dnů nebavili o programu, a to je pro mě tristní zjištění.

Radovan DANĚK, redaktor
--------------------
Programové priority do roku 2020 chce krajská rada sestavovat až v následujících třech měsících. Ustavující zasedání nově zvoleného krajského zastupitelstva se v sále za mnou uskuteční přesně za týden. V úterý 1. listopadu. Radovan Daněk, Česká televize, Vysočina.

Přílohy