Dohra čínského dopisu Kuberovi. Šéf Senátu jde za prezidentem pro vysvětlení.

19.05.2020

cnn.iprima.cz | Autor: FTV Prima


Prezident Miloš Zeman od tohoto týdne opět pracuje z Pražského hradu, kam se vrátil z Lán. Jednat bude hned v úterý s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Důvodem jsou okolnosti čínského dopisu, který byl nalezen v pozůstalosti bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) a který Vystrčil kritizoval. Záležitost kolem dokumentu považuje prezident za nafouknutou bublinu, oproti tomu Vystrčil už dříve označil dopis za výhrůžný a od Zemana požaduje od poloviny března vysvětlení. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS Vystrčil definuje, co vše by mělo být zodpovězeno.

Čínské velvyslanectví podle dřívějších informací Aktuálně.cz předalo v lednu Hradu dopis, kde hrozilo trestem Kuberovi i českým firmám v Číně, pokud se uskuteční Kuberova plánovaná návštěva Tchaj-wanu. Podle informací Deníku N požádal o vypracování tohoto dopisu čínské velvyslanectví prezidentův kancléř Vratislav Mynář s cílem zjistit, jak bude Čína reagovat. Mynář informaci Deníku N popřel. Dokument z čínského velvyslanectví byl nalezen v Kuberově pozůstalosti.

Co od schůzky s prezidentem očekáváte?

Očekávám, že si s panem prezidentem osobně řekneme, jak vnímáme případ čínského dokumentu, jak z hlediska jeho vzniku a nakládání s ním v Kanceláři prezidenta republiky, tak z hlediska obsahu. To znamená reakce, či dle mého názoru spíš nereakce, na jeho obsah.

Máte na prezidenta nějaké konkrétní otázky?

To vyplyne z té debaty, pan prezident podle svého vyjádření žádné problémy nevidí. Já nemyslím, že je standardní, pokud Kancelář není schopna nebo ochotna popsat putování dopisu. Tedy od momentu, jak byl přijat a kým, až po okamžik, kdy byl předán panu předsedovi Senátu Kuberovi. Druhá věc je otázka, do jaké míry je obsah dopisu významný. Hrad chvíli říká, že není významný, chvíli, že ano. Věřím, že bychom si to mohli vyjasnit.

Bude Zeman podle vás ochotný odpovídat?

Vysvětlení dokumentu žádáte od poloviny března. Nevím, počkejme, jak to bude probíhat. Nezaznamenal jsem, když jsem se s panem prezidentem bavil, že by nebyl ochoten odpovídat. Druhá věc je, zda budou odpovědi dostatečně vysvětlující. To nechci předjímat.

Budete tlačit na to, abyste se něco dozvěděl?

Já se slušně zeptám. Na to, jakým způsobem úřadovala prezidentská kancelář ten dopis. Respektive se zeptám, zda by nemohlo být v silách pana prezidenta případně přikázat Kanceláři, aby popsala způsob, jímž bylo s čínským dokumentem nakládáno. Pokud má ten dokument přijímací razítko 13. ledna, tak zřejmě byl předán do podatelny. V tom okamžiku by mělo být zřejmé, kdo ho tam předal a pokud se stal součástí spisu, mělo by být jasné, komu byly poskytnuty kopie. Není žádný důvod, aby toto nebylo známé.

Kancelář by také měla říct, jak je dopis dlouhý, zda je to jen ta jedna stránka. Jak s ním bylo nakládáno, proč, kdy a kým byla kopie předána předsedovi Senátu. Kdo a zda se dopisem zabýval a proč na něj nereagoval. Pokud se jím nikdo nezabýval, a tedy neznal jeho obsah, proč byl předán jako podkladový materiál předsedovi Senátu. Byl bych rád, kdybychom se dostali k nějakému rozumnému vysvětlení stavu, ve kterém dnes jsme. Je v zájmu nás obou vysvětlit a odstranit protimluvy okolo čínského dokumentu.

Chci slyšet jeho názor

Relativizuje podle vás Hrad okolnosti dopisu?

To se uvidí. Bude to zřejmé ze stanoviska pana prezidenta, které se zítra dozvím. Chci slyšet jeho názor.

Cesta na Tchaj-wan, kterou plánoval váš předchůdce Kubera, je aktuální téma, nebo je to nyní i kvůli koronaviru mimo debatu?

Mimo to není. Cesta není vyloučena, je v tuto chvíli odložená. Nerad bych, aby – pokud bych jel – to vypadalo jako pomsta či odplata za čínskou ambasádou napsaný dopis či dokument. Pokud bych jel, byl bych rád, aby to byla i vůle Senátu. Rád bych, kdybychom se na cestě domluvili i s ministerstvem zahraničí. Jedna ze silných stránek české zahraniční politiky byla obhajoba lidských práv a podpora demokratických myšlenek. I tohle bude jedna z věcí, kterou by případně má cesta na Tchaj-wan mohla podpořit.

https://cnn.iprima.cz/cinsky-dopis-kuberovi-na-jednani-sefa-senatu-a-zemana-3211

Přílohy