Dopisy a e-maily: Vystrčil: Chci posílení kontrol

01.02.2013

Hospodářské noviny | Rubrika: Názory | Strana: 8


V rubrice DOPISY A E-MAILY uveřejňujeme reakce, které vyjadřují názor čtenářů. Adresa: dopisy.hn@ economia.cz

Energetika – nejistá jistota Energetický a průmyslový holding (EPH) byl založen v roce 2009. Holduje značně politicky, ekonomicky i právně nejistému prostředí energetiky, kde se investuje na třicet let dopředu, ale teď nikdo neví, co bude zítra. Loni EPH vykázal zisky přes 7 miliard korun, letos hodlá 130 miliard korun investovat. To je námět hodný Stevena Spielberga.
Odvaha, odbornost a dávka štěstí jsou ingredience úspěšného podnikání. Křetínskému, Kellnerovi a bankéřům od J&T to zatím vychází, o tom není pochyb. Jejich odvaha ale nespočívá v podstoupení rizika prodeje výrobku či služby, jež má uspět na volném trhu. Spíše je dána ekonomickou a politickou silou pro vyjednávání s veřejnou správou a státními institucemi. Elektřina od roku 2005 do loňska včetně v koncových cenách zdražila v průměru o 52,1 %, uvádí ČSÚ. Podobně je tomu u cen tepla.
Pokud EPH bude investovat do energetiky 130 miliard korun, vztaženo k provoznímu zisku lze návratnost odhadovat na 20 let. Nepočítaje investice do modernizace a ekologických opatření. Všechny tyto výdaje je třeba nacpat do oprávněných nákladů, aby vyhověly pravidlům regulace. Výdaje energetických dodavatelů na akvizice, investice, výpočet návratnosti a ziskovosti se nepotýkají s konkurenční schopností na trhu, nýbrž bezprostředně padají na bedra konečných zákazníků, kteří nemají úniku. Pravidla regulace jsou nastavena na prosperitu dodavatelů. Jediným záchytným bodem konečných spotřebitelů je Státní energetická koncepce, která ale momentálně neexistuje. Výsledkem je, že stát, který nad energetikou vykonává svou správu, není schopen nyní nejen garantovat takový detail, jako zda se budou, nebo nebudou bourat vesnice a části měst, zda energetickým výrobcům spotřebitelé v příštích 10 letech zaplatí navíc 700 miliard korun, ale ani tak základní věc, jakou jsou bezpečné dodávky energie. Dodejme ještě, že akcionáři EPH realizovali nebo plánují investice do dalších státem regulovaných odvětví, zejména bankovnictví a telekomunikací. Tak hodně štěstí.
Petr Bayer, SPDT

Vystrčil: Chci posílení kontrol Ve čtvrtek 31. ledna vyšel v Hospodářských novinách na straně 5 článek s názvem Kontroloři do měst nepůjdou. Zarazil je Senát. Mé více než třicetiminutové vystoupení v Senátu k problematice rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu bylo zjednodušeno do krátkého vyjádření a velmi nepřesně publikováno. Z textu napsaného redaktorem Vojtěchem Blažkem vyplynulo (věřím, že neúmyslně), že si myslím, že není potřeba bojovat kontrolami proti korupci. Proti tomuto závěru pana redaktora se důrazně ohrazuji. Opak je pravdou. Jak plyne z mého vystoupení v Senátu, neschválení ústavního zákona o rozšíření pravomocí NKÚ jsem navrhoval právě proto, aby jeho schopnost bojovat proti korupci nebyla nepřiměřeně oslabena a rozmělněna. Miloš Vystrčil, senátor

Přílohy