Dotační odvaha městyse Stonařov přinesla rekonstrukci centra za téměř sedm milionů

02.09.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Region/inzerce | Strana: 6 | autor: Jiří Varhaník


Městečko ve Stonařově prošlo rekonstrukcí a změnilo se k nepoznání.

Stonařov - Stonařovští o víkendu dvoudenní oslavou otevřeli rekonstruované centrum městyse. „Městečko“ dostalo akcí za bezmála sedm milionů korun novou podobu i mobiliář.
Dvaadvacet parkovacích míst (1.150 m2 plochy, z toho přes 800 m2 kamenná dlažba), zadláždění podstatné části centra (1.360 m2) či nová autobusová zastávka s travnatým ostrůvkem na místě bývalé národní školy pod kostelem, to je jen část novinek v centru Stonařova. „Postavili jsme kašnu s pítkem, nové veřejné osvětlení, je tu další mobiliář,“ popisuje na dotaz JL starosta městyse František Plavec.
Podstatnou část nákladů má pokrýt evropská dotace z programu ROP Jihovýchod, který zahrnuje oblasti Vysočiny a Jihomoravského kraje. Příprava pro udělení dotace byla ovšem podle vedení městyse složitá. „Dlouho jsme váhali…, měli jsme strach…, zdálo se nám, že šance je malá, ale i tak jsme do toho šli…,“ vzpomíná Plavec.
I zpětně hodnotí vedení Stonařova tento dotační fond jako jeden z nejnáročnějších, co se týká dokladování a možnosti získání dotace.
„Ale i tak děkujeme a jsme za to rádi, protože získané peníze nám pomohly toto dílo realizovat. Z vlastních prostředků bychom to samozřejmě zajistit nemohli,“ uvedl Plavec.
Záměr rekonstruovat městečko sahá do roku 2008, kdy Stonařovští přišli s ideou upravit centrum včetně kostelní zahrady až k poště a faře. Dvacetimilionový rozpočet takové akce ale podle Plavce nebyl průchozí právě z hlediska udělení dotace. „Tak jsme ho trošku museli okleštit na rozpočtové náklady deset milionů,“ vysvětlil starosta. Nakonec se podařilo vysoutěžit cenu ještě nižší, konkrétně 6.960 tisíc Kč, včetně DPH (nárok na dotaci je včetně této daně).
Rekonstrukci Stonařov uhradil díky úvěru od České spořitelny. „Sedm milionů samozřejmě na účtu nemáme,“ vysvětluje starosta. Dotace zatím není přesně vyčíslena, ale její předpokládaná výše je 5.290 tisíc Kč. Městys nyní připraví žádost o platbu, aby prostředky dostal na účet.
Oficiální slavnost Sejdeme se na městečku s farmářskými trhy přilákala v sobotu stovky diváků. Na přípravě se podílely Místní akční skupina Třešťsko, agentury, Jihomoravské muzeum ve Znojmě, komerční rádio, z místních pak sokolové, hasiči a další.
Tleskalo se např. seniorkám ze Svazu postižených civilizačními chorobami, které s modrými šátky tančily na Smetanovu Mou vlast u nové kašny s fontánkou. Atrakcí byly prohlídky románského karneru (rotundy) a ukázky dravých ptáků v kostelní zahradě. Pokud to dovolilo počasí, lidé také sledovali oblohu astronomickým dalekohledem z terasy za Muzeem meteoritů. Pamětníci velice oceňovali venkovní výstavku, na níž staré fotografie připomněly zaniklé domy v centru Stonařova.
Výstava doložila obrovskou proměnu městyse zejména od sedmdesátých let 20. století. „Teď městečko, před tím hasiči, před tím čistírna odpadních vod, před tím meteority, před tím selské bouře a před tím hřiště… Dívat se na to, jak jsou lidi šikovní, to člověka nabíjí…,“ ocenil nedávné aktivity Stonařova senátor Miloš Vystrčil (ODS).
Nové centrum má být využíváno ke kulturním akcím zejména místními organizacemi, což je částečně i podmínka dotace. Místní doufají, že zůstane ušetřeno vandalismu, jehož projevy se už podle starosty objevily. Také proto sledují prostor kamery.

Přílohy