Doživotní imunita zákonodárců končí

21.03.2013

Lidové noviny | Rubrika: Domov | Strana: 3 | autor: Jan Kálal


Ve chvíli, kdy poslanci, senátoři a ústavní soudci opustí svou funkci, ocitnou se zpět v rukou zákona. Jako každý jiný občan

PRAHA Poslanec Stanislav Huml prosil před dvěma lety kolegy, aby ho vydali k trestnímu stíhání. Policie dopravního experta podezírala ze zmanipulovaného posudku k dopravní nehodě. Sněmovna ale tehdejšího člena Věcí veřejných nevydala a případ tím navždy skončil.
Po včerejšku by se něco podobného už nemělo opakovat. Senátoři dali dohromady třípětinovou ústavní většinu a podpořili změnu, která trestněprávní imunitu omezuje pouze po dobu výkonu mandátu. Jakmile politik parlament opustí, ocitne se zpět v rukou zákona. Jako každý jiný občan.
„Hurá, sláva. Mám z toho obrovskou radost,“ libovala si šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová. Právě ona úpravu ze sněmovny do Senátu přinesla. A hned dvakrát. Předchozí pokus loni v dubnu ale zkrachoval kvůli nízké účasti senátorů.
„Povedlo se to po 20 letech, po 17 neúspěšných pokusech. Považuji to za obrovský úspěch,“ řekla LN Klasnová. A hlasování hned zapila „půl deci vína“.
Radost zavládla i u většiny senátorů. „Ulevilo se mi. Minule to bylo nedopatření, za které jsme se omluvili,“ přiznal šéf horní komory Milan Štěch (ČSSD). „Je to velmi správně, jen to na můj vkus trvalo příliš dlouho,“ dodala bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.
Dryml a Štětina to vidí jinak Že změně nebudou v Senátu tleskat všichni, bylo jasné ještě před hlasováním. Hned dvě úpravy prosazovali zákonodárci ODS. Jejich šéf Jaroslav Kubera navrhoval omezit imunitu jen na projevy v parlamentu. V opačném případě se podle něj budou muset politici k tématu imunity stejně vrátit. „Garantuji vám, že až zrovna nebude o čem psát nebo nebude Kypr v krizi, tak se zase vytáhne tento problém. Některá strana se ho chopí, protože to je problém zajímavý, dá se na něm hrát, získávat na něm body,“ prohlašoval Kubera.
Jinou změnu prosazoval senátor ODS Miloš Vystrčil. Podle něj by měli mít politici právo, aby se vydali k trestnímu stíhání dobrovolně – bez ohledu na stanovisko jejich parlamentní komory.
Proti návrhu na omezení imunity se ozvali i Zemanovec Vladimír Dryml a senátor za TOP 09 Jaromír Štětina. Zatímco zákonodárci z ODS volali po jejím větším zpřísnění, Dryml se Štětinou chtěli imunitu zachovat na současné úrovni.
„Demokratičtí zákonodárci ochráněni imunitou sice už svůj mandát nezastávají, ale většinou zůstávají součástí politického života a součástí boje proti extrémismu,“ zmínil Štětina a varoval: „Po uplynutí mandátu se mohou stát obětí.“ Zdůrazňoval přitom rostoucí vliv KSČM a pravděpodobné vítězství sociální demokracie v příštích volbách.
Nikdo z kritiků ale nakonec neuspěl. Cokoli jiného než bezvýhradný souhlas Senátu by totiž znamenalo, že politici musí začít jednat od začátku. A to většina senátorů nechtěla riskovat, jakkoli to někteří z nich do budoucna nevylučují.
Možná nejednali naposled Senátor Vystrčil nakonec svůj návrh stáhl. Zpravodaj novely Miroslav Antl (za ČSSD) ho ujistil, že je připravený se podílet na tom, aby současný zásah do imunity nebyl poslední. Další politici oslovení LN jsou k podobnému vývoji ale skeptičtí.
„Osobně si dovedu představit omezení imunity na projevy ve sněmovně, Senátu nebo jejich orgánech. Nicméně v tuto chvíli nikoli,“ uvedla Klasnová. „ Další omezování imunity je třeba zvážit,“ přidal se Štěch.
V parlamentu se původně objevily i návrhy, že by nová úprava měla platit až s příštími volbami do sněmovny. Nakonec ale zvítězila verze co nejrychlejšího zavedení, takže by měla být účinná už od května či června. Těch případů, o nichž už některá z komor rozhodla, se týkat nemůže. Akademici však vedou debaty, jak změna zasáhne dosud neznámé činy, které zákonodárci spáchali v době, kdy platila pro ně „výhodnější“ úprava. Zda budou zákonodárci o starých kauzách hlasovat podle pravidel platných v tehdejší době nebo podle nové úpravy.

***

Zrušení doživotní imunity mělo v Senátu tři výrazné odpůrce. Proč hlasovali proti?

Senátní hlasování o zrušení doživotní trestněprávní imunity

58 PRO

41 ČSSD 2 ODS 6 Klub pro obnovu demokracie

4 Klub Starostové a Ostravak 3 Klub SPOZ+KSČM+Severočech 2 nezařazené senátorky

6PROTI 1 SPOZ: Vladimír Dryml

4 ODS: Milan Pešák, Zdeněk Schwarz, Miroslav Škaloud, Daniela Filipiová 1 za TOP 09: Jaromír Štětina

7 SE ZDRŽELO

Jaromír Štětina, senátor za TOP 09 Měl jsem v programu bod požadující odstranění „nemravné doživotní imunity“. Přesto pro hlasovat nebudu. Vede mě k tomu vývoj posledních dvou let, kdy sílí snahy zrušit demokratický systém… Srůstání komunismu s různými pseudoodborářskými, militantními hnutími a volání po revolučním svržení systému svědčí o tom, že je potřeba imunitu po ukončení mandátu bohužel stále ještě dlouhodobě zachovat.

Vladimír Dryml, senátor SPOZ Je velkou tradicí v poslední době u části politiků nejen v Poslanecké sněmovně, ale i tady v Senátu, dělat si z tradic a ústavy trhací kalendář. Tady jasně bylo řečeno, že ústava a imunita je od roku 1920. Od dob masarykovské republiky. A nyní přijdou sociální inženýři a řeknou – je to všechno špatně, musíme to všechno předělat.

Jaroslav Kubera, předseda senátorů ODS Jediná odpověď je ano, a kdo neodpoví ano, je zločinec, korupčník a chce destruovat tuto zemi. Není to tak. Já čelím tomuto tlaku, já se nenechám vydírat od žádné skupiny, která mi píše maily, že něco musím nebo nesmím, já na to mám vždycky jednoduchou odpověď – musím jenom umřít

Přílohy