Důchodci dostanou navíc 900 korun, s další tisícovkou pro starší seniory Sněmovna nesouhlasila

11.09.2019

Novinky.cz | 16:13 | Autor: zpe, ren, Novinky


Důchody se od ledna zvednou v průměru o 900 korun, potvrdila ve středu Sněmovna. Poslanci ANO, ČSSD a komunisté nepodpořili pozměňovací návrh Senátu z dílny ODS, aby další tisícovku měsíčně navíc dostali důchodci, kteří jsou v penzi déle než 25 let.

Podle zákonné valorizace by se důchody příští rok zvedaly zhruba o 700 korun. Vláda přihodila ještě 200 korun navíc, takže si důchodci měsíčně přilepší o 900 korun.

Předlohu ale vrátil Senát s pozměňovacím návrhem Miloše Vystrčila, aby další tisícovku navíc dostali důchodci pobírající penzi 25 let a více.

„Navrhujeme řešení pro velkou skupinu žen a matek, kterých je minimálně 130 tisíc. Chceme, aby tyto ženy a matky, které jsou v důchodu déle než 25 let, měli od roku 2020 vyšší důchod o 1000 korun měsíčně,” hájil před poslanci senátní změnu předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Nechali jste důchodce živořit, hřímala Maláčová

Takovou změnu ale poslanci ANO, ČSSD a KSČM nepodpořili. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) argumentovala s tím, že její resort připravuje systémové změny, které zvýší důchod všem a nejen těm, kdo jsou v penzi déle než 25 let.

„V tuto chvíli potřebujeme systémovou změnu, kterou naše vláda připravuje,” prohlásila Maláčová. Opřela se do ODS, proč chce zvedat důchody až nyní.

„Když tu vládly pravicové vlády, tak jste seniorům nepomáhali. Nechali jste je živořit, probíhaly tu asociální diskuze,” zlobila se Maláčová ve Sněmovně.

Pro to, aby důchodci dostali další tisícovku, hlasovali kromě poslanců ODS také Piráti, SPD, lidovci, TOP 09 a hnutí STAN.

Předlohu nyní dostane na stůl prezident Miloše Zeman.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/duchodci-dostanou-navic-900-korun-s-dalsi-tisicovkou-pro-starsi-seniory-snemovna-nesouhlasila-40296177

Přílohy