Dusno kvůli kancléři

28.03.2017

Mladá fronta DNES | Rubrika: Z domova | Strana: 2 | autor: Ondřej Leinert


Zjištění MF DNES: Část senátorů chce odvolat kancléře, svou prací dehonestuje Senát, tvrdí

Je to nenápadný úředník, jehož jméno nejspíš většině lidí nic neřekne. Ale je nejmocnějším úředníkem v Senátu. A teď má problém. Po šesti letech ve funkci požaduje část senátorů konec kancléře Jiřího Ukleina.
Právě jeho prací se mají senátoři podle zjištění MF DNES zabývat dnes odpoledne na schůzi organizačního výboru, což je de facto vedení Senátu. A to rozhodně není běžné.
„Ten člověk není hoden toho, aby mohl zastávat takový post,“ nebere si servítky šéf senátorů za Starosty a nezávislé Jan Horník. „Musíme se dívat na to, jak kancléř dehonestuje Senát, jak ho rozkládá zevnitř, jak se chová ke svým podřízeným. Musíme se ozvat,“ tvrdí.
„Vím, že se o tom v klubech mluví, jestli by nebylo lépe v tomto něco konat,“ přidává se senátor Václav Hampl (nestraník za KDU-ČSL a Stranu zelených). Dál však už je opatrný. „Nepřipadá mi, že to je věc, která by v tuto chvíli byla na přeříkávání v novinách. Personální věci se musí řešit jinak,“ dodává. „Pokud bychom ty věci probírali, považuji za vhodné, abychom to nejdříve řešili na půdě Senátu. Tam si k tomu případně něco řeknu,“ omluvil se šéf senátorů za ODS Miloš Vystrčil.

Vadí i minulost na úřadu práce

Podle několika na sobě nezávislých zdrojů senátoři kancléři vyčítají personální obměny, které v kanceláři pod Ukleinovým vedením nastaly. Odcházejí prý schopní lidé a přicházejí takoví, jejichž předností je, že jsou s kancléřem zadobře.
Trnem v oku se stal především příchod Pavla Jiroudka, který v minulosti vedl Úřad práce v Chrudimi. Za svého tamního působení zaujal regionální noviny kauzou stavby parkoviště za pět milionů korun, které nemohla využívat veřejnost.
Také Uklein v minulosti působil na úřadu práce, šéfoval pobočce Brno-město. Po šesti letech však byl odvolán kvůli vyplácení vysokých odměn a pochybením při zpracování projektu na výstavbu nového sídla úřadu.
Právě na pochybení a vazby z minulosti teď kancléřovi kritici poukazují. „Kancléř přišel za divných okolností. Oficiálně bylo uděláno výběrové řízení, ale on v něm nebyl nejlepší. Nicméně, byl to člověk pana Škromacha,“ zmiňuje Horník bývalého místopředsedu Senátu za ČSSD.
„S panem Ukleinem, stejně jako s ostatními řediteli úřadů práce, jsem se znal z dob svého působení na ministerstvu práce a sociálních věcí. Ale že bych se za něho nějak přimlouval, aby získal místo v Senátu? To je pomluva,“ odmítá Zdeněk Škromach.
Kancléř na dotazy MF DNES týkající se konkrétních bodů nechtěl reagovat. Z jeho stručné odpovědi bylo však patrné, že atmosféra je napjatá. „Vše je již řešeno právní cestou a do doby pravomocného rozhodnutí soudu nebudu záležitost jakkoliv komentovat,“ vzkázal.

Je v tom politika, má jasno ČSSD

Věc však může mít rozměr politického sporu. Zatímco Starostové v Senátu tlačí na kancléřův odchod, sociálnědemokratické vedení horní komory se ho zastává. „S prací pana kancléře jsem spokojen. Ve svém okolí jsem nezaznamenal, že by s ním byl nějaký problém. Vždy se choval profesionálně a odborně,“ odmítá pochybnosti místopředseda Senátu za ČSSD Ivo Bárek. „Pan Horník trefil kozla. Už několik měsíců ho žádám, aby doložil, co mu na fungování kanceláře vadí, a dosud toho nebyl schopen,“ přidává se sociálnědemokratický šéf Senátu Milan Štěch.
Horník však trvá na svém. V minulosti se podle něj kluby STAN a KDU-ČSL proti Ukleinovi ohrazovaly, bezvýsledně. Teď však zdůrazňuje, že situace se změnila.
Zatímco dřív měla ČSSD v Senátu většinu, nyní má necelou třetinu hlasů. A už by tak měla být mnohem pozornější vůči výtkám, které na vedení horní komory z ostatních klubů směřují.
„Může to být součást předvolebního boje,“ myslí si Škromach.
Senátoři se prací svého kancléře zabývají shodou okolností v době, kdy je téma kancléř aktuální i o pár kroků dál, ve Sněmovně. Ale za úplně jiných okolností, než je nespokojenost s prací. Sněmovního kancléře Petra Kynštetra si totiž současní vrcholní poslanci sborově pochvalují. Stejně jako většina jejich předchůdců v posledních více než pětadvaceti letech.
Nejdéle sloužící vysoce postavený úředník v Česku, který letos oslaví šestašedesáté narozeniny, končí proto, že se mu zkraje důchodového věku naskytla nová výzva, má se stát velvyslancem v Irsku.

***

„Vše je již řešeno právní cestou a do doby pravomocného rozhodnutí soudu nebudu záležitost jakkoliv komentovat.“ Jiří Uklein, kancléř Senátu

Přílohy