Dvě vysoké školy na Jihlavsku si lézt do zelí nechtějí

12.04.2011

Mladá fronta DNES, strana 3, Vysočina (Michal Kolařík)


Nové zázemí Masarykovy univerzity by mělo lákat především studenty z regionu, kteří dosud museli za univerzitním vzděláním mimo Vysočinu. Pro jihlavskou polytechniku to může znamenat úbytek zájmu, ale i zvýšení kvality.

Až šest set studentů může do budoucna nalézt zázemí pro své studium v novém univerzitním centru v Telči. To by mohlo pro město znamenat další zvýšení reputace a zařazení mezi univerzitní města. Kvalitní nabídka vzdělání do města přiláká mladé lidi.

„Nepovažujeme za dobrou cestu, aby z Brna dojížděli pedagogové i studenti. Měli by zde proto studovat především studenti z tohoto regionu, stejně tak vytvoříme i určitou skupinu učitelů, kteří jsou spjati s tímto místem, jedině tak se zde může vytvořit kvalitní a funkční denní studium,“ soudí rektor brněnské Masarykovy univerzity Petr Fiala. Nabízí se ale otázka, zda při klesající demografické křivce nebude univerzitní zázemí konkurencí pro jedinou vysokou školu v regionu, jihlavskou Vysokou školu polytechnickou. Dnes studenti, kteří nechtějí za studiem odcházet v regionu, volí často právě ji. Přestože si obě školy nabídkou oborů nebudou konkurovat, Masarykova univerzita se zázemím v Telči by mohla být pro studenty vybírající školu v regionu Vysočiny atraktivnější.

„Vzhledem k demografické křivce to určitou konkurenci pro jihlavskou vysokou školu znamenat bude, ale věřím že to bude znamenat, že se i polytechnika zaměří na svou kvalitu ještě více. Půjde o zdravou konkurenci,“ řekl bývalý rektor polytechniky a poslanec za TOP 09 Ladislav Jirků.

„Jihlavská polytechnika navíc v dohledné době nebude univerzitní školou, z tohoto pohledu rozšíření nabídky vzdělávacích příležitostí na Vysočině jednoznačně vítám,“ dodal poslanec.

„Myslím, že konkurence je zdravá, a pokud bude mít v Telči pracoviště renomovaná univerzita, chápal bych to pro veřejnou vysokou školu v Jihlavě spíše jako výzvu,“ myslí si i bývalý starosta Telče, exhejtman a nyní senátor Miloš Vystrčil. Ten vyučuje právě i na jihlavské polytechnice.

„Řekl bych, že obě školy se budou spíše doplňovat, pro Vysočinu to vidím jednoznačně jako plus, navíc je to další možnost, jak omezit odliv mladých lidí z regionu,“ dodal Vystrčil.

Podle ředitele univerzitního centra v Telči Josefa Plucara ale zatím studenti rozhodnutí studovat na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity nebudou mít možnost výběru, zda chtějí studovat v Brně nebo v Telči.

„Provoz zatím bude v režii filozofické fakulty, která už přijaté studenty předisponuje kvůli rekonstrukci z Brna do Telče. Jakmile v horizontu čtyř let bude rekonstrukce filozofické fakulty v Brně dokončena, studenti si budou moci vybrat, zda chtějí studovat v Brně, nebo v Telči,“ vysvětlil Plucar.

Ještě dříve se výběru, zda studovat na Vysočině Masarykovu univerzitu, dočkají studenti nově otevíraného kombinovaného studia oboru management a správa kulturního dědictví. „Přijímací zkoušky budou sice studenti vykonávat v Brně, ale na přihlášce si zvolí, že chtějí studovat v Telči,“ dodal Plucar.

Přílohy